wtorek, 31 grudnia 2013

Top 12 najpopularniejszych przepisów w 2013

Witajcie w ostatni dzień 2013 roku!

Czas podsumowań i wyznaczania postanowień noworocznych. Pokazałam Wam już podsumowanie 12 najlepszych zdjęć z tego roku, teraz pora na 12 najchętniej odwiedzanych przepisów. Jak zauważycie na liście znajdują się same klasyczne pozycje, zatem wnioskuję, że wielu z Was zdecydowanie woli taką kuchnię. Jednak to nie przeszkodzi mi w kolejnych eksperymentach kulinarnych :-). W tym roku opublikowałam ponad 200 postów na blogu. Przepisy, relacje z licznych wydarzeń, warsztatów, spotkań, kilka recenzji restauracji. Czego chciałabym sobie życzyć na kolejny 2014 rok? Oczywiście kolejnych smakowitych dań, które wyjdą spod moich rąk, które będę mogła Wam z czystym sercem polecić. Kolejnych spotkań z blogerami, szefami kuchni, z każdą osobą, która jest zafascynowana kulinariami. Zdrowia, szczęścia, pomyślności :-)

A Wam kochani Czytelnicy życzę wielu inspiracji kulinarnych, udanych potraw, kuchni, która się sama sprząta po gotowaniu :-) i czego tylko sobie wymarzycie!

Do zobaczenia (napisania) w 2014 roku!


miejsce 12



niedziela, 29 grudnia 2013

Najlepsze zdjęcia 2013

Dzień dobry!

Koniec roku to czas podsumowań. Noworoczne postanowienia, ważne wydarzenia, zawarte znajomości i wiele wiele innych. Zastanawiamy się czy to co zrobiliśmy, przeżyliśmy, nas satysfakcjonuje czy jednak trzeba postarać się bardziej. Postanowiłam przygotować podsumowanie roku 2013 również tutaj, na blogu, ale w nieco innej formie. Wybrałam 12 zdjęć, z 12 miesięcy blogowania. Zdjęcia z których jestem najbardziej dumna, które uważam za wyróżniające się, dodatkowo wiążą się z nimi pewne wspomnienia.


Styczeń

Dlaczego na początku pokazuję Wam zdjęcie zupy? Nie raz pisałam na blogu, że zup nie lubię, nie lubiłam ich już od dzieciństwa. W kończącym się już roku postanowiłam je wprowadzić ponownie do jadłospisu i coraz częściej pojawiają się na naszym stole. Jestem z tego faktu bardzo dumna. Ze zdjęcia również :-).


poniedziałek, 23 grudnia 2013

Święta z Pora coś zjeść!

Dzień dobry!

Jeśli brakuje Wam jeszcze inspiracji i pomysłów co można podać na świątecznym stole, to zapraszamy tutaj

przepisy na boże narodzenie


Za pomocą strzałki przejdziecie do kolejnych stron :-).




sobota, 21 grudnia 2013

Warsztaty, warsztaty i warsztaty

Witajcie!

Koniec roku za pasem, więc pora na kilka zaległych relacji z warsztatów.

W końcu ten rok obfitował w warsztaty, poznałam mnóstwo wspaniałych i utalentowanych Szefów Kuchni, poznałam wielu świetnych i sympatycznych blogerów, zjadłam niezliczoną ilość pysznych dań, ale przede wszystkim nauczyłam się bardzo dużo nowych rzeczy i mam nadzieję, że kolejny rok, również będzie obfitował w wiele podobnych okazji :-).

Dlaczego te relacje pojawiają się dopiero teraz? Mam problem z systematycznością (pewnie jak wielu z Was), kiedy od razu się za coś nie zabiorę, to później to leży, leży i leży, a czas... mija zbyt szybko :-).

Mimo wszystko postanowiłam je zamieścić, ze względu na to, żeby kiedyś sobie to poczytać, w końcu to same miłe wspomnienia.



Zapraszam do lektury i obejrzenia zdjęć.



Piernikowe ciasto z żurawiną

Witajcie!

Kolejna świąteczna słodkość, oczywiście nie ostatnia, jeszcze Was nieco pomęczę! :-)

Tym razem wariacja z udziałem żurawiny (tutaj zobaczycie inne świąteczne przepisy z jej udziałem - blok mleczny z żurawiną, muffinki waniliowo-żurawinowe) w wersji piernikowej.

Piernik z żurawiną

Ciasto jest bardzo smaczne, niezbyt słodkie, sycące. Smakuje nieco jak czekoladowy piernik.

Poczęstowaliśmy nim naszych znajomych i wszystkim bardzo smakowało, Wam również przypadnie do gustu.

Zapraszam!

piątek, 20 grudnia 2013

Praliny orzechowe

Dzień dobry!

Czy wśród wszystkich świątecznych słodkości znajdzie się miejsce na małe pralinki?


Sądzę, że tak! 


Dodatkowym atutem domowych pralinek jest to, że możemy je przygotować z takich składników, na jakie mamy ochotę. Każdy doskonale wie, że wiele smaków, połączeń składników nie ma dostępnych w sklepach.


Na szczęście można je stworzyć samodzielnie!

Praliny orzechowe

Prezentuję Wam pralinki orzechowe z orzechów włoskich i migdałów, z nutką kawy i wiśniówki.


Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy, ale też miły jadalny prezent.


Zapraszam!


Inspiracja - książka Praliny i trufle



czwartek, 19 grudnia 2013

Świąteczne mini keksy

Dzień dobry!

Jakie ciasta nieodłącznie kojarzą się Wam ze Świętami?


Na pierwszym miejscu pierniczki i pierniki, prawda? Później? Sernik? Makowiec, strucla makowa lub jeszcze inna wariacja z makiem? Coś jeszcze? Tak! Keks!



Mini keksy świąteczne

Keks wypełniony po brzegi bakaliami :-).


W tym roku postanowiłam przygotować go w wersji mini, w sam raz jeden keks dla jednej osoby, także można go podarować jako jadalny prezent. W szczególności, kiedy dysponujemy eleganckimi, świątecznymi foremkami, w których możemy go upiec :-).


Zapraszam!



środa, 18 grudnia 2013

Domowy ekstrakt waniliowy

Dzień dobry!

Lubicie przygotowywać domowe odpowiedniki rzeczy, które możecie dostać w sklepie?


Ja bardzo! Na blogu znajdziecie już na przykład domowy cukier waniliowy, który jest o wiele bardziej aromatyczny niż ten "kupny".

Domowy ekstrakt z wanilii
Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować domowy ekstrakt waniliowy, który możecie sami wykorzystywać w kuchni, do swoich wypieków, jak również przygotować komuś w prezencie. Jadalny prezent jak się patrzy :-).

Mam nadzieję, że wielu z Was się skusi i przygotuje własny ekstrakt. Ma piękny kolor i piękny zapach, nie sposób się oprzeć :-).


Zapraszam!



wtorek, 17 grudnia 2013

Blok mleczny z żurawiną

Witajcie!

Czy blok mleczny może być dobrą propozycją na Święta? Jak najbardziej tak!


Dużo wanilii, świeża żurawina, odrobina pracy i czasu na dobre schłodzenie i mamy gotowy pyszny, słodki deser, przełamany nieco kwaśnym smakiem żurawiny (chociaż ta przemrożona jest odrobinę mniej kwaśna).



Blok mleczny z żurawiną


Każdy zna klasyczny blok czekoladowy, czasem z bakaliami czy herbatnikami, ja prezentuję Wam moją wersję, równie smaczną jak oryginał :-).


Zapraszam!



sobota, 14 grudnia 2013

Babeczki z olejem rzepakowym oraz kremem makowo-kokosowym

Dzień dobry!

Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć smacznych, świątecznych dań, prawda?


Do dań również zaliczają się desery, dlatego też dzisiaj proponuję Wam pyszne babeczki cytrynowo-waniliowe z kremem makowo-kokosowym.

Krem makowo kokosowy
Krem zapewne skojarzy się Wam ze świątecznymi ciastami, w których używa się masy o takim smaku, jednak nie w formie kremu. Tak, chciałam ten smak przenieść na babeczkę i sądzę, że jak najbardziej to się udało. Poza tym, mak przynosi dobrobyt, więc nie może go zabraknąć w czasie Świąt.

Aby dodać swoim wypiekom jeszcze bardziej świątecznego wyglądu, wystarczy wykorzystać takie papilotki do babeczek. Dodatkowo w zestawie znajdziecie te piękne renifery, którym tylko brakuje sań Św. Mikołaja :-).


Zapraszam!


Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego… dodaję go do wszystkiego :-).


piątek, 13 grudnia 2013

Jak upiec idealne pierniczki czyli warsztaty kulinarno-fotograficzne z Kingą Paruzel

Dzień dobry!

6.12.2013

Wita mnie słoneczny poranek w Krakowie, więc pełna optymizmu idę przed 9 na pociąg do Warszawy, aby na czas dotrzeć na warsztaty z Kingą Paruzel (uprzedzając pytania - warsztaty były wygraną w konkursie Dr Oetkera i Olympusa :-) ).
W drodze na dworzec pojawia się lekka wątpliwość, a co jeśli przez ten orkan, który szaleje po Europie pociąg będzie opóźniony? Uff... jest na czas! 3 godziny spędzam w cieple, czytając sobie Wiosnę w Różanach. A po drodze co? Raz zamieć śnieżna, raz słońce, raz trochę śniegu na ziemi, raz zielone łąki, totalny misz masz :-).

czwartek, 12 grudnia 2013

Czarny makaron z krewetkami

Dzień dobry!

Jedno z najsmaczniejszych dań makaronowych jakie udało mi się przygotować.


Mówię całkiem serio! :-)


Pełna prostota, niewiele składników, a smak... mmm... niebo w gębie!


A dodatkowo danie pachnie morzem i przypomina miłe chwile spędzone na plaży :-).


Czarny makaron barwiony sepią mątwy, do tego krewetki, czosnek, chili, masło - szybki i prosty obiad.



Makaron z sepią z krewetkami

Gorąco polecam!


Zapraszam!

wtorek, 10 grudnia 2013

Jak łatwo udekorować pierniczki!

Dzień dobry!

Dzisiaj mam dla Was post o dekorowaniu pierniczków.



Jak dekorować pierniczki

Wielu z Was pewnie powie, że...

  • nie umie,
  • nie ma zdolności plastycznych,
  • nie ma wiary w siebie i dekoracja będzie brzydka...

Najlepsze pierniczki

Dzień dobry!

Jak zapewne zauważyliście, niedawno byłam na warsztatach z Kingą Paruzel :-). A na warsztatach piekliśmy pierniczki i w ten oto sposób mogę się z Wami podzielić przepisem, który spełni oczekiwania każdego z Was! Nie ma świąt bez pierniczków prawda? :D
Pierniczki szybko mięknące

Pierniczki z tego przepisu są aromatyczne, szybko miękną, a dekorowanie to sama przyjemność i chwila na odstresowanie :-). Przepis w niewielkim stopniu zmodyfikowałam poprzez dodatek kakao.
Mam nadzieję, że pochwalicie się zdjęciami swoich dzieł :-).

Zapraszam!

poniedziałek, 9 grudnia 2013

Sernik wiedeński

Dzień dobry!

Przed Wami klasyczny sernik wiedeński. Bez spodu, z czekoladową polewą na wierzchu i mnóstwem rodzynek w środku.


Sam sernik nie jest bardzo słodki, rodzynki tę słodycz nieco wypełniają, jednak jeśli ich nie lubicie, możecie pominąć.



Sernik z polewą czekoladową

Doskonały na świąteczny stół, dlatego też na zdjęciu w świątecznej oprawie.


Zapraszam!



środa, 4 grudnia 2013

Kardamonki czyli świąteczne ciasteczka kardamonowe

Dzień dobry!

Ostatnio rozmawiając z Mateuszem doszliśmy do wniosku, że nie ma świątecznych ciasteczek kardamonowych... są cynamonowe, imbirowe, korzenne, piernikowe, a nie ma takich, które miałyby tylko w sobie kardamon.


Nieco niedoceniana przyprawa prawda? Kojarzy się większości tylko z dodatkiem do kawy, a przecież można zrobić z nią ciasteczka!


I tak oto obrałam kardamon, roztarłam go dokładnie w moździerzu i zabrałam się do pracy.



Kardamonowe ciasteczka

Ciasteczka są kruche, maślane, trochę przypominają herbatniki i oczywiście mają piękny kardamonowy smak i zapach!


Jeśli tylko jesteście fanami kardamonu, musicie je przygotować! :-)


Zapraszam!



wtorek, 3 grudnia 2013

List do Św. Mikołaja

Dzień dobry!

Zainspirowana postem jednej z blogerek postanowiłam napisać list do Świętego Mikołaja :-).




Niestety nie pamiętam czy w dzieciństwie takie listy pisałam, być może tak, być może nie, ale nigdy jakoś specjalnie nie wierzyłam, że taki ktoś istnieje. Dobrze pamiętam to, że zawsze jak mnie nie było, wyszłam do innego pokoju, do łazienki, gdziekolwiek, czy też jeszcze spałam to mówiono mi, że Mikołaj był i zostawił dla mnie prezenty, a liścik od niego zawsze był napisany pismem Babci, dziwne prawda? :-)


poniedziałek, 2 grudnia 2013

KONKURS - Do czego dodasz syropu Mount Caramel?

Witajcie!


KONKURS ZAKOŃCZONY!

Dziękujemy za wszystkie smakowite przepisy, które nam przesłaliście! Trudno było nam wybrać te najlepsze i najbardziej wyróżniające się :-)

PIERWSZE MIEJSCE

PaniMISIOWA za pieczoną kaczkę karmelową z sosem pomarańczowym.

DRUGIE MIEJSCE


Magda za szarlotkową kawę.


TRZECIE MIEJSCE


Justyś za warzonkę.


CZWARTE MIEJSCE


Cake Caprice za domowy Baileys.


PIĄTE MIEJSCE


Ona za lasagne z cynamonem.


Serdecznie gratulujemy i czekamy do poniedziałku na Wasze dane do wysyłki, piszcie na poracoszjesc@gmail.com


_____________________________________________________

Zbliżają się święta i nie da się tego ukryć. Mikołaj zaraz zacznie chodzić i rozdawać prezenty. My też mamy dziś coś dla Was. Tylko dla tych, którzy byli cały rok grzeczni  :-).

fot. Mount Caramel

Jest dla Was moi mili konkurs w którym możecie wygrać wyborne syropy i polewy Mount Caramel

Mount Caramel to młoda krakowska firma, a jej właściciel, Janek dokłada wszelkich starań, aby syropy były jak najlepsze. Nie znajdziecie w nich barwników, sztucznych aromatów, zagęstników czy też konserwantów, dlatego też syropy są tak pyszne! Sami to sprawdziliśmy!


Mamy dla Was kilka syropów i rozdamy je tym, którzy napiszą nam w komentarzu co by dobrego z nimi zrobili. Nie zapomnijcie się podpisać - mile widziany mail. Zapoznajcie się z ofertą syropów i napiszcie pyszny świąteczny lub rozgrzewający przepis (same pomysły, nazwy potraw nie będą brane pod uwagę). Czas macie do 11 grudnia do 23:59. 



Nagrody to zestaw 3 dowolnych syropów dla najlepszego przepisu, 2 syropy dla kolejnej osoby oraz po 1 butelce syropu dla kolejnych 3 osób. W sumie pięciu laureatów :-).

Liczymy na Waszą wyobraźnię, bo kawa z syropem czy też polanie nim naleśników to zdecydowanie za mało :-).


Wszystkie dodatkowe informacje znajdziecie w regulaminie

Zapraszamy do udziału i życzymy smakowitych pomysłów!

Roladki z piersi kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami, podane na sałatce z gruszkami

Dzień dobry!

Witam Was w ten grudniowy poniedziałek, który wygląda jak piękny letni dzień, słońce świeci, niebo jest w pięknym błękitnym kolorze, aż chce się żyć! Dzisiaj nie narzekamy mówiąc "nie lubię poniedziałków"! :-)


Przepis, który Wam dzisiaj prezentuję to wariacja na temat roladek w sosie szałwiowym, które miałam okazję Wam już kiedyś pokazać.



Sałatka z gruszkami i winogronami

Stworzyłam na ich podstawie całkiem nowe danie, bardzo smaczne :-).


Roladki z suszonymi pomidorami świetnie smakują razem z sałatką, w której przeważają słodkie smaki, bo są i karmelizowane gruszki i szalotki, a także słodkie czerwone winogrona. Całość doprawiona aromatyczną szałwią. Nie sposób się oprzeć!


Zapraszam!



środa, 27 listopada 2013

Słodki piwny gulasz

Dzień dobry!

Bez wątpienia idzie zima, więc pora na jednogarnkowe, rozgrzewające dania.


Takim też daniem jest słodki piwny gulasz przygotowany na piwie Książęce Burgundowe Trzy Słody.


Piwo nadaje lekko słodki, ale również charakterystyczny gorzki aromat, jedząc gulasz czujemy, że jest przygotowany właśnie na piwie.



Gulasz z dynią

Przygotowując to danie chciałam uzyskać efekt słodyczy, dlatego też dodałam marchewki i dynię oraz skórkę z pomarańczy, całość tworzy bardzo zgraną i smaczną potrawę, polecam wypróbować przepis :-).


Zapraszam!



poniedziałek, 25 listopada 2013

Pomarańczowe francuskie tosty

Dzień dobry!

Cała Polska żyje dzisiaj pierwszym śniegiem...


Mnie przyjemność oglądania spadających płatków jeszcze ominęła, bo kiedy padały zwyczajnie smacznie spałam, ale wszystko przede mną. Jak na razie za oknem hula zimny wiatr i ani grama deszczu czy śniegu.


A Wy lubicie zimę? Wyczekujecie pierwszego śniegu? :-)



Tosty francuskie na słodko


Chciałabym Wam zaproponować pyszne, słoneczne, pełne witamin śniadanie (lub deser), tosty francuskie z sokiem pomarańczowym, obowiązkowo wyciśniętym z pomarańczy tuż przed podaniem.


Kupcie ładne pomarańcze, sparzcie wrzątkiem i dokładnie wyszorujcie, bo skórka się przyda już za niedługo do przygotowania ekstraktu pomarańczowego, przepis za kilka dni, bo dopiero wczoraj go nastawiłam, chcę żeby nabrał ładnego koloru :-).


Zapraszam!



niedziela, 24 listopada 2013

Pokaż kotku co masz w środku czyli przegląd świątecznych akcesoriów cukierniczych

Witajcie!

Obiecałam Wam w tym tygodniu, że w weekend na blogu pojawi się przegląd moich akcesoriów i gadżetów cukierniczych związanych ze świętami. Obietnicę musiałam spełnić, otworzyłam wszystkie szafki, pudełka i pudełeczka i tak oto powstał ten zbiór zdjęć. Część rzeczy nie kupowałam w tym roku, więc istnieje prawdopodobieństwo, że  możecie ich nie odnaleźć w obecnym asortymencie. Natomiast te które kupiłam w tym roku, oznaczyłam dopiskiem "2013".




Zapraszam!



sobota, 23 listopada 2013

Mocno waniliowe muffinki żurawinowe

Dzień dobry!

Dokładnie za miesiąc od dzisiaj w Waszych domach będzie unosić się zapach świątecznych potraw, choinki, zapach nadchodzących Świąt :-).


Dlatego też dzisiaj przedstawiam Wam przepis na świąteczne muffinki z żurawiną i wanilią.



Muffinki żurawinowe

Bardzo smaczne i słodkie z lekką nutką kwaśnej żurawiny, która nieco równoważy słodki smak.


Muffinki w sam raz na świąteczną wizytę rodzinną, czy na prezent dla przyjaciela.


Mam nadzieję, że przepis się Wam spodoba.


Zapraszam!



środa, 20 listopada 2013

Basbusa (basbousa) - arabskie ciasto z semoliny

Dzień dobry!

Przy okazji recenzji Hamsa hummus&happiness israeli restobar pisałam Wam o pewnym cieście nazywanym basbousa (lub basbusa czy basboosa), które jest jednym ze sztandarowych deserów Bliskiego Wschodu.


Oczywiście tak mi zasmakowało, że musiałam je przygotować w domu, z pomocą przyszedł blog Arabskie Smaki, gdzie znalazłam na nią przepis. 



Ciasto z semoliny

Ciasto jest bardzo słodkie za sprawą nasączenia syropem, ma całkiem inny smak z powodu użycia semoliny.


Nam zasmakowało i od czasu do czasu będzie gościć w naszej kuchni.


Zapraszam!



poniedziałek, 18 listopada 2013

Gruszki zapiekane z wątróbką

Dzień dobry!

Nie od dzisiaj wiadomo, że wątróbka nie jest lubianym mięsem, podobnie jak inne podroby, nie jest mile widziana na stołach.


Wiadomo, każdy ma swoje preferencje smakowe, ale warto od czasu do czasu skusić się na coś, czego nie lubimy, bo nasze zdanie o tym składniku może się zmienić :-).


Mam nadzieję, że tak będzie w przypadku owej wątróbki, która w połączeniu z gruszką smakuje wybornie :-).



Gruszki z wątróbką

Sama masa, przed dodaniem jajek może być idealnym pasztetem na zimno, bez pieczenia, zapewne i taki przepis się kiedyś tutaj pojawi.


A tymczasem zapraszam na gruszki zapiekane z wątróbką.


Inspiracja - miesięcznik Moje smaki życia.



sobota, 16 listopada 2013

Kulinarne doznania z ostatnich 2 tygodni czyli Por na warsztatach

Witajcie!

Zapraszamy Was na relacje z ostatnich warsztatów i spotkań w jakich mieliśmy okazję brać udział w ostatnich 2 tygodniach.


Życzymy miłej lektury! :-)


Ada i Mateusz


05.11.2013

Warsztaty burgerowe
Moo Moo Steak & Burger Club


Burger No. 2

Jakiś czas temu mieliśmy okazję ponownie odwiedzić pewne smakowite miejsce na kulinarnej mapie Krakowa (poprzednią relację znajdziecie pod powyższym linkiem), tym razem spotkanie i warsztaty były poświęcone burgerom.


piątek, 15 listopada 2013

Placki ziemniaczane z dynią i sosem mięsno-pomarańczowym

Dzień dobry!

Nie od dzisiaj wiadomo, że dynia dobrze smakuje z pomarańczami i korzennymi przyprawami. Zatem dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem dyni oraz mięsnego gulaszu, nieco korzennego i sosu pomarańczowego.



Sos mięsny z pomarańczami

Danie może wyglądać na pierwszy rzut oka nieco dziwnie, jednak gwarantuję Wam, owoce i mięso to świetne połączenie, które tym razem się również sprawdziło.


Placki ziemniaczano-dyniowe oczywiście możecie zjeść też same, bez sosu, np. z cukrem i śmietaną, ja tak bardzo lubię :-).


Zapraszam!



wtorek, 12 listopada 2013

Sałatka grecka

Witajcie!

Był kiedyś czas, kiedy czarne oliwki (zielone w sumie też) całkowicie mi nie smakowały. Ciężko było się do nich przekonać, aż nadszedł dzień, kiedy zwyczajnie w świecie zaczęłam je jeść ze smakiem. Smak czasem płata figle, raz coś smakuje, raz nie :-).



Sałatka z fetą i oliwkami

Dzisiaj zapraszam Was na moją wersję klasycznej i znanej sałatki greckiej. Przepis w którym nie może zabraknąć czarnych oliwek :-).


Zapraszam!



Pora coś zjeść na mieście - Serowarnia Magdalenka i Targ Zdrowo Domowo w Krakowie

Dzień dobry!

W ramach cyklu "Pora coś zjeść na mieście" chciałabym zaprezentować Wam sklep, a raczej serowarnię, którą miałam okazję odwiedzić.


Serowarnia Magdalenka to magiczne miejsce mlekiem i miodem płynące, dosłownie! Znajdziecie tam wiele przetworów mlecznych, jak również miody i domowe przetwory.




piątek, 8 listopada 2013

Białe kiełbaski zapiekane z dynią

Dzień dobry!

Czasem brak pomysłu na obiad, prawda?


Wystarczy połączyć kilka składników i upiec je w piekarniku, smaczny obiad gotowy!


Dlatego też dzisiaj prezentuję prosty pomysł na zapiekane pomidory i dynię z białą kiełbasą.



Kiełbaski zapiekane z dynią

Bardzo banalnie, ale i bardzo smacznie!


Zapraszam!


Przepis pochodzi z miesięcznika Moje smaki życia, nr 11/2013 z moimi modyfikacjami.



czwartek, 7 listopada 2013

Czekośliwka

Dzień dobry!

Kto z Was lubi Nutellę? Sądzę, że każdy :-).


A kto chciałby spróbować jej śliwkowego odpowiednika?



Śliwki z czekoladą

Bardzo prosty przepis na krem śliwkowo-czekoladowy zwany czekośliwką. Idealny na kanapki, do naleśników czy też do sernika (przed świętami będzie taki przepis). Ostatnie węgierki można jeszcze kupić, nawet w niskich cenach, więc czemu nie spróbować?


Zapraszam!



środa, 6 listopada 2013

A Ty czym posłodzisz swoją herbatę?

Dzień dobry!

Jeżeli myślisz, że poniżej jest kolejny tekst wychwalający, bądź nie wychwalający słodziki miło się rozczarujesz. Na szczęście znajdziesz tu tylko kilka ciekawostek, które pozwolą Ci spojrzeć na nie zupełnie inaczej.


poniedziałek, 4 listopada 2013

Krakowski kulinarny maraton

Dzień dobry!

22.10-25.10 - wielki kulinarny maraton, w którym miałam okazję brać udział :-).


Postanowiłam pokrótce streścić Wam co ciekawego działo się w Krakowie w tych dniach. A działo się wiele! 


PIĄTEK



W owym tygodniu odbywały się krakowskie Targi Książki, więc oczywiście nie mogło mnie na nich zabraknąć. Z rana wybrałyśmy się razem z Beatą na miejsce, oczywiście tramwaj nr 14 był pełniutki i Beata jechała jak szprotka w puszce :D. Pochodziłyśmy po hali, kupiłam poniższe książki :-). Z Moich Wypieków jestem bardzo zadowolona, bo blog Doroty to pierwszy blog jaki czytałam, zawsze będzie moim ulubionym znajdującym się na pierwszym miejscu, zatem książki nie mogło zabraknąć na mojej półce.



środa, 30 października 2013

Tarta z kalafiorem, gruszkami i fetą

Dzień dobry!

Ostatnio miałam okazję spróbować kilku tart przygotowanych przez moich znajomych, na tyle mi zasmakowały, iż postanowiłam przygotować swoją wersję. Wersję na zasadzie, spójrz do lodówki, zobacz co w niej jest :-).


Okazało się, że jest kalafior Romanesco, gruszki, trochę fety.



Tarta z gruszkami i fetą

Tak oto powstała pyszna tarta, którą z miłą chęcią Wam polecam!


Zamiast kalafiora można użyć brokuła, są podobne w smaku i równie zielone.


Zapraszam!



poniedziałek, 28 października 2013

Gulasz z dyni i ciecierzycy

Dzień dobry!

Patrzę za okno i wydaje mi się, że właśnie się zakończyła zima i mamy pierwsze wiosenne promyki słońca... a tu proszę, jest jesień, a jeszcze rok temu o tej porze mieliśmy pierwszy atak śniegu :-).


Ciekawe są te zmiany pogody, prawda?


Prognozy mówią o nadchodzących chłodach, więc dzisiaj kolejna propozycja rozgrzewająca - jednogarnkowy gulasz z dynią, ciecierzycą, pomidorami i innymi dodatkami.



Gulasz z dyni

Danie ciekawe, smaczne, dość słodkie z powodu zarówno dyni (u mnie tradycyjnie Hokkaido) jak i pomidorów czy marchewki.


Przepisy warty wypróbowania. Porcja dość spora, to czego nie zjesz, zawsze możesz zamrozić (ja tak właśnie zrobiłam :-) ).


Danie inspirowane przepisem Agaty Wojdy z Moje gotowanie, listopad 2013.


Zapraszam!



piątek, 25 października 2013

Domowe masło orzechowe

Dzień dobry!

Prowadzenie bloga kulinarnego uświadomiło mi wiele rzeczy.


Spróbowałam mnóstwo produktów, na które wcześniej nie spoglądałam, przeglądam dokładniej etykiety przy zakupach, a także przygotowuję domowe odpowiedniki tego, co można kupić w sklepie.



Domowe masło orzechowe

Jednym z pierwszych domowych odpowiedników był cukier waniliowy, później padło na cappuccino czy też granolę. O przetworach już nie wspominam :-).


Dzisiaj przedstawiam Wam domowe masło orzechowe, o wiele zdrowsze niż to, które znajdziecie w sklepie.


Do czego je możecie wykorzystać? Oczywiście posmarować nim chleb czy też dodać do brownie lub koktajlu bananaowego i muffinek bananowych.


Spróbujecie je przygotować?


Zapraszam!



czwartek, 24 października 2013

Risotto dyniowo-grzybowe

Dzień dobry!

Chciałabym Wam przedstawić jesienne, aromatyczne risotto, ze sztandarowymi darami jesieni - grzybami i dynią, z dodatkiem szałwii i cynamonu.

Risotto jest sycące i rewelacyjnie rozgrzewające, w sam raz na jesienne chłodne dni.

Risotto z dynią

Przygotowałam je z suszonych prawdziwków, których miałam jeszcze zapas z zeszłego roku oraz z dyni Hokkaido.

Zapraszam!


środa, 23 października 2013

Kim jest polski foodie?

Witajcie!

Cooklet w raz z blogerami przeprowadza badanie wśród internautów, dzięki któremu chcemy się dowiedzieć kim jest polski foodie



Co je? 
Dla kogo gotuje? 
Jaka jest jego ulubiona kuchnia i gdzie szuka przepisów? 

Jeśli kochasz jedzenie, wypełnij ankietę podstawowymi informacjami o sobie i swoich preferencjach kulinarnych.

W ten sposób pomożesz nam stworzyć profil polskiego foodie!


Zapraszam do wypełnienia, nie zajmie Wam to dużo czasu :-). Ankieta trwa do 30.10.



Link do ankiety



czwartek, 17 października 2013

Blogerzy kulinarni dla Psiaków! Hau'asujmy razem!

Dzień dobry!

Dzisiaj post specjalny, bo o specjalnej i wyjątkowej akcji będzie mowa...

Znacie inicjatywę KARMIMY PSIAKI?

Jeśli jeszcze nie, to z miłą chęcią ją Wam przedstawię.


Akcja Karmimy Psiaki to ogólnopolska inicjatywa, która ma na celu zebranie posiłków dla bezdomnych zwierząt oraz pomoc w znalezieniu dla nich nowych domów. 
W ramach trwającej II edycji akcji wspiera schroniska z całej Polski. 

Udział w akcji polega na „nakarmieniu” psiaka wchodząc na stronę: www.karmimypsiaki.pl
Każde 3 osoby, które zalogują się na stronie to 1 posiłek przekazany do psiaków z tych schronisk. 

środa, 16 października 2013

Ciabatta z oliwkami

Witajcie!

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba 2013.


Nie mogło u mnie oczywiście zabraknąć bochenka, którym się mogliśmy delektować cały dzień.



Ciabatta oliwkowa

Ciabatta jest moim ulubionym pieczywem, znajdziecie już kilka wariacji na jej temat na blogu, więc i w tym ważnym dniu musiała się pojawić.


Przygotowałam ją w ramach akcji



World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

Zapraszam!

wtorek, 15 października 2013

Domowe powidła śliwkowe

Witajcie!

Powidła śliwkowe to jeden z bardziej pracochłonnych przetworów, ponieważ trzeba na nie poświęcić po kilka godzin przez 3 dni. Wtedy są idealne, gęste i w charakterystycznym ciemnym kolorze.



Powidła ze śliwek

Pamiętacie przepis na czekoladowy piernik najeżony bakaliami? Takie domowe powidła śliwkowe możecie do niego użyć, więc tym bardziej polecam je przygotować, nie zmarnują się, gwarantuję Wam :-).


Zapraszam!



poniedziałek, 14 października 2013

Zupa krem z pieczarek

Dzień dobry!

Zupy coraz częściej goszczą na naszym stole. Szczerze mówiąc w końcu doszłam do wniosku, że to właśnie zupa jest tym najprostszym daniem, które można szybko i bezproblemowo przygotować.


A nie tylko się nią dobrze najemy, jak również w chłodny dzień nas rozgrzeje.


Dzisiaj zapraszam na zupę krem z pieczarek, którą spokojnie możecie przygotować na rosole z niedzieli :-).



Krem z pieczarek



Nie wiem jak Wy, ale ja właśnie najbardziej lubię zupy w formie kremu, gęste i sycące, a ten krem z pieczarek dokładnie taki jest.


Zapraszam!



sobota, 12 października 2013

Korzenny sernik dyniowy

Dzień dobry!

Wypiek na weekend? Zdecydowanie musi to być coś smacznego i wyjątkowego!


Z pewnością takim deserem jest sernik dyniowy z nutą korzennych przypraw, który zaskoczy Was swoim smakiem i idealną kremową konsystencją.



Korzenny sernik z dynią

Wypiek godny polecenia na jesiennie dni :-).


Zapraszam!


Inspirowane przepisem Doroty z Moich Wypieków.


piątek, 11 października 2013

Festiwal Placów Targowych Krakowa Krakowskim targiem - zaproszenie

Witajcie!

Chciałabym Was serdecznie zaprosić na kulinarną imprezę jutro, w sobotę w Krakowie na Placu Nowym.




Będziemy tam my i kilku innych blogerów kulinarnych i uwaga uwaga! będzie można spróbować małopolskich smakołyków wykonanych przez nas na miejscu :-).



czwartek, 10 października 2013

Gotuj i bloguj po małopolsku - relacja

Witajcie!

Już jakiś czas temu, bo aż 25.08 miałam okazję brać udział w konkursie "Gotuj i bloguj po małopolsku" w ramach Finału Festiwalu Smaku w Krakowie, na Placu Wolnica.





wtorek, 8 października 2013

Wyniki konkursu z Fitellą

Witajcie!

Przyszła pora na ogłoszenie wyników konkursu z Fitellą.


Konkurs polegał na przesłaniu swojego pomysłu na drugie śniadanie. 

Do zdobycia były trzy równorzędne nagrody, więc kolejność prac jest przypadkowa.

Oto zwycięskie prace:

Prażone jabłka do szarlotki

Dzień dobry!

Jakie ciasto kojarzy się Wam z jesienią?


Oczywiście oprócz ciast ze śliwkami i dynią :-).


Bez wątpienia jest to szarlotka!


A co jeśli zimą najdzie nas na nią ochota? Wystarczy zrobić ciasto i wyciągnąć ze spiżarni słoik z prażonymi jabłkami, które są gotowe, żeby tylko wyłożyć je na ciasto.



Prażone jabłka do szarlotki

Prażone jabłka to przetwór, którego nie może zabraknąć w Waszych zimowych zapasach! :-)


Zapraszam!



niedziela, 6 października 2013

Risotto ze szpinakiem

Witajcie!

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jedno z moich ulubionych dań z ryżem czyli risotto.


Tym razem pora na wersję wegetariańską z jakże zdrowym i zielonym szpinakiem!



Risotto szpinakowe

Dodatek sera gorgonzola sprawia, że risotto jest jeszcze bardziej wyraziste, a gorgonzola i szpinak to bardzo smaczne połączenie, wypróbowane już w przepisie na sos szpinakowy.


Zapraszam!