Krem groszkowo-serowy

Cześć!

Wczoraj zaprezentowałam Wam na porowym fanpage apetyczne zdjęcie zupy.


Od razu pojawiły się komentarze z prośbami o przepis, więc przyśpieszyłam trochę pracę i przepis już dzisiaj dla Was mam :)

Zupę wykonałam na bazie zielonego groszku, a jak wiadomo wszystkie warzywa strączkowe są źródłem białka i wielu innych składników odżywczych, więc warto je wprowadzić do swojej diety.

Drugim składnikiem, który użyłam to ser camembert, można by o nim pisać i pisać :) Być może kiedyś postaram się Wam opisać jego historię.

Tymczasem przejdźmy do przepisu.

Zapraszam!

Przepis pochodzi z książki "365 obiadów"

Krem groszkowo-serowy


Składniki:
  • 400 g zielonego groszku (mrożony lub świeży)
  • 100-120 g sera pleśniowego camembert
  • 800 ml wody (można dać nieco mniej)
  • 100 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • śmietana (opcjonalnie)

Wykonanie:

Groszek wrzucamy do lekko osolonej wody (jeśli używamy świeżego, najpierw go łuskamy i myjemy) i gotujemy ok. 10 minut. Garść groszku odkładamy do dekoracji.


Ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę i również garść odkładamy do dekoracji.

Dodajemy go do zupy, czekamy aż lekko się rozpuści i blendujemy dokładnie. Na krem.

Doprawiamy. Jeśli zupa jest zbyt rzadka przez kilka minut gotujemy ją aby odparowała.

Kurczaka kroimy w niewielkie paski i podsmażamy na oliwie.

Gotową zupę przelewamy do miseczek, posypujemy serem, kurczakiem i groszkiem, jeśli mamy ochotę, możemy dodać niewielką ilość śmietany.


Smacznego!


4 komentarze:

  1. jakie kolory! :) mmmm , zupa wygląda bardzo apetycznie
    pozdrawiam,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja polecam mój ukochany krem z zielonego groszku: do litra bulionu (prawdziwego albo z kostki) dodajemy dwa duże serki topione (ementaler) i puszkę groszku, blendujemy. Nie potrzeba żadnych przypraw - smak od razu jest idealny!! Później tylko grzanki albo groszek ptysiowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile tej zupki wychodzi mniej więcej? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok. 4-5 porcji na pewno :) Ponad litr :)

      Usuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.