Najprostszy sos szpinakowy z serem

Witajcie!

Kiedyś nie jadłam szpinaku...


Wiąże się to z pewną krótką historią ;-).


Wiele lat temu byłam na koncercie, następnego dnia zostało mi dosłownie kilka zł na obiad i padło na pierogi, które miały piękną nazwę "tradycyjne". Oczywiście sądziłam, że znajdę w nich mięso lub kapustę, ale znalazłam duże zielone liście, ciągnące się i nie przyprawione, które okazały się szpinakiem.


Oczywiście ich nie zjadłam i wracałam głodna ;-).


Drugie podejście do szpinaku było przygotowane przez Mateusza, jednak skończyło się zrzuceniem go z mięsa i też nie zjedzeniem :-).


Dopiero sama, po wielu kombinacjach doszłam do wniosku, że szpinak zjem, ale z czosnkiem, śmietaną, ewentualnie jakimś serem i serem idealnym (po teście fety i mozzarelli) okazała się gorgonzola.



Sos szpinakowy do makaronu

Sos szpinakowy jest bardzo smaczny, prosty do zrobienia i przede wszystkim zdrowy!


Zapraszam!



Najprostszy sos szpinakowy z serem


Składniki:
  • 200 g szpinaku (mrożony lub świeży poszatkowany)
  • 100 ml śmietany 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • 100-150 g sera gorgonzola
  • masło
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Na patelni podsmażamy rozdrobniony czosnek, na niewielkiej ilości masła, dodajemy szpinak i smażymy aż odparuje woda.


Następnie dodajemy śmietanę, pokruszony ser i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, na koniec doprawiamy.



Sos ze szpinaku do makaronu

Sos podajemy np. z makaronem penne - ugotowany, odcedzony makaron wrzucamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, dodajemy sos, dokładnie mieszamy.


Przed podaniem, na talerzu, posypujemy gorgonzolą.


Smacznego!


17 komentarze:

  1. Ja tez pozno przekonalam sie do szpinaku, ale teraz nie wyobrazam sobie zycia bez niego!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja przekonałam się do szpinaku niedawno =D

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie dziś na obiad tez makaron ze szpinakiem ;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja za to nadal nie mogę się przekonać do szpinaku, ale przyznam, że w takiej wersji jak u Ciebie, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. szpinak z jogurtem naturalnym albo greckim z czosnkiem, jest swietny! Gorgonzole kocham, ale jest kalorycyna wiec nie moge z nia przesadzac :p
    A najzdrowszy szpinak to chyba nadal ten swiezy w lisciach.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam szpinak i nigdy nie miałam żadnych przykrych przeżyć ;)
    Twój makaron wygląda pysznie i chyba już wiem co dziś na obiad zjem.
    Bo nie samym miodem żyje człowiek ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. na 3 średnie porcje starczą w/w ilości? bo kompletnie nie mam wyczucia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na 250 g makaronu, czyli 2 porcje, ewnentualnie będzie mniej sosu na makaronie jeśli zrobisz 3 :)

      Usuń
    2. Okej, chyba zrobię podwójną ilość:D Dziękuję pięęęknie! :3

      Usuń
  8. Ja należę do zwolenników szpinaku. Ostatnio bardzo posmakował mi krem ze szpinaku z mlekiem i serkami topionymi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To jest jednej z moich Twoich ulubionych przepisów <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Maggie, CookingByFaksiu, keep dreams close, pastawithapplepie.blogspot.com, Lovelykate, Anya, Somoja, Anonimki :) - dziękuję Wam za miłe komentarze i wszystkie miłe słowa pod adresem przepisu, który faktycznie jest bardzo smaczny i do tego prosty :)

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam, ja też dodaję serek topiony i czasami podsmażony boczek, aż mnie naszła ochota i zrobię jutro na obiad, super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. i tak była pyszna kolacja :-) do sosu miałam makaron pomidorowy, całość rewelacja, polecam !

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam szpinak! Przywołuje mi wspomnienie o mojej mamie. To ona mnie z nim "zapoznała" a bylo to już dobrze ponad 20 lat temu ;).

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłem wedle przepisu i wyszło bardzo dobre, świetnie komponuje się z makaronem

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.