Domowy cukier waniliowy

Cześć :)

W jednym z wcześniejszych postów wspomniałam o domowym cukrze waniliowym.


Każdy wie, że to co można zrobić samemu, lepiej zrobić, niż kupować w sklepie.


Wszędzie mamy dostępne cukry WANILINOWE, nie WANILIOWE :) (jedna czy dwie firmy mają cukier z prawdziwą wanilią).


Zatem zakupiłam laskę wanilii i cukier zrobiłam.





Zapraszam!


Domowy cukier waniliowy


Składniki:

  • 1 laska wanilii
  • 500 g cukru (może być mniej, będzie bardziej aromatyczny)

Wykonanie:
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na połowę, a następnie na 3 części.


Do wysterylizowanego słoika (umyjcie go wodą z płynem, wyparzcie lub umyjcie w zmywarce) wsypujemy cukier i wkładamy do niego kawałki wanilii, tak aby nie wystawały.


Słoik szczelnie zamykamy i chowamy do szafki na ok. 1-2 tygodnie. Wtedy nabierze aromat. 




Co jakiś czas możemy go mieszać, ale bez otwierania.


Ponadto, jeśli do jakiegoś deseru zużyjemy ziarenka z laski, możemy taką pustą laskę dołożyć do słoiczka.

Jeśli będziemy go przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, jego data ważności będzie wynosić ok. rok :)

Taki cukier możemy sami używać lub podarować jako prezent - poleca go np. Nigella czy też Sigrid Verbert w swoich książkach.


Smacznego!



Smakowite PrezentyDomowy Wyrób


6 komentarze:

  1. proszę, znów proste i przydatne, bardzo lubię takie pomysły :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ano dokładnie :) Planuję jeszcze kiedyś zrobić domowe ekstrakty do ciast :)

      Usuń
  2. Ja również używam tego domowego. Zawsze po otworzeniu słoiczka najpierw wdycham piękny zapach, a dopiero potem dodaję do ciasta :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, pięknie pachnie, nie to co sklepowy :)

      Usuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.