Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Dzień dobry!

W zdecydowanej większości domów w niedzielę był na obiad rosół. Domyślam się również, że nieco go zostało i coś trzeba z nim zrobić...


Domowy rosół jest wspaniałą bazą do zup, więc czemu właśnie nie zrobić z niej zupy? Zupy pomidorowej?



Pomidorówka

Jest początek jesieni, to właśnie teraz pomidory są najsmaczniejsze, niestety te dostępne zimą w sklepach często są bez smaku, więc korzystajmy z pomidorów!


Zupa jest nieco słodka, więc jeśli chcecie aby była ostrzejsza, dopracie ją ulubionymi przyprawami.


Zapraszam!



Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów


Składniki:
  • 1,5 kg pomidorów (bardzo dojrzałych, ja użyłam odmiany Lima) 
  • kilkanaście listków świeżej bazylii 
  • sól, pieprz 
  • 0,5 l bulionu 
  • 2 łyżki śmietany 18% 
  • opcjonalnie czosnek

Wykonanie:
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, usuwamy nasady szypułek, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka razem z bazylią, gotujemy, aż pomidory się rozpadną.


Następnie masę przecieramy przez sitko, aby pozbyć się nasionek.


Do powstałego przecieru dodajemy bulion, przyprawy, 2 łyżki śmietany zmieszanej z odrobiną zupy.



Zupa pomidorowa

Gotujemy jeszcze kilka minut.


Podajemy z makaronem, ryżem lub groszkiem ptysiowym.


Smacznego!




17 komentarze:

  1. Ja kocham pomidorówkę, mogłabym jeść ją bez końca. Robiłam zawsze z przecieru, a u Ciebie tak kuszące pomidory. Do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Justyna, Smaczny kąsek, Marcelina - dziękuję za miłe słowa! Cieszę się, że też lubicie pomidorową.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie porażka...nigdzie nie mogę znaleźć prawdziwie dietetycznego przepisu.Nie mam w domu nawet soli-dziś jest dodawana do wszystkiego ,nie bedę dokładać jeszcze do zupy. Śmietana 18%?! Nigdy w życiu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest blog dietetyczny, więc tylko sporadycznie pojawiają się przepisy, które można uznać za dietetyczne.

      Soli nie musisz dodawać, śmietanę możesz zastąpić jogurtem, dla chcącego nic trudnego :).

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Tak sie składa ze nie wolno rezygnować z soli wgl, ale warto ja ograniczyć i wybrać lepsza odmianę, np sól himalajska. Dwa zamiast śmietany można dodać np jogurt grecki - w czym problem? Jejku, trochę pomyslunku ludzie...:(

      Usuń
  4. Wyszła pyszna zupa!

    OdpowiedzUsuń
  5. pani co nie jada soli dziekujemy za nie tolerancje, wiadomo kto nie je soli ten fe ja spróbowałem i przepis petarda pokłony

    OdpowiedzUsuń
  6. zupa nie wyszła a robiłam zgodnie z przepisem, smak okropny, a nawet pomidory tej odmiany kupiłam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co to znaczy, że nie wyszła? Przepis jest tak prosty, że tutaj nie ma co nie wyjść :) jedyne co mogło zawalić, to niedojrzałe pomidory, bo to ich smak jest w tej zupie. Ja tą zupę robiłam wielokrotnie, zawsze wychodzi.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Ja mam maszynkę do wyciskania pomidorów, więc odpadło rozgotowywanie i przecieranie. Otrzymuję fajny przecier, który przed dodaniem tylko zagotowuję i dodaję do bulionu. Reszta jak w tym przepisie. I pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomidorówka ze świeżych pomidorów zawsze najlepsza :))

    OdpowiedzUsuń
  9. ? pytanie ? A nie można "ordynarnie" pomidorki z bazylią potraktować blenderem?
    Z doświadczenia wiem że w takim przypadku nie muszę nawet obierać pomidora :) (wiadomo zieleninkę wycinam).

    OdpowiedzUsuń
  10. ef faktycznie zupa nie należy do najlepszych, kwaśna, zrobiona z przepisu wraz z przecieraniem pomidorów, komentarz, że może być za słodka to jakaś kpina, chyba,że ta odmiana Lima jest aż tak słodka :) użyłam dojrzałych pomidorów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej zupie nie ma tak naprawdę żadnej filozofii i jedyne co odpowiada za jej smak to pomidory. Każdy dojrzały pomidor jest bardziej słodki niż kwaśny :) Może jednak nie były wystarczająco dojrzałe? Były dobrze wybarwione i lekko miękkie? Nawet jeśli wyszła za kwaśna, to wystarczy ją nieco dosłodzić po prostu.

      Usuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.