Dzień dobry!
Przedświąteczny okres jest zdecydowanie pracowitym czasem. Zaczynając od sprzątania mieszkania, mycia okien, prania firanek, przechodząc przez wybieranie świątecznego drzewka, dekorowanie go, jak również całego mieszkania, kończąc na kuchennych sprawach czyli planowaniu menu, robieniu zakupów, gotowaniu ogromnych ilości jedzenia, mimo iż święta trwają tak na prawdę tylko 3 dni :-).
Tak dużo pracy wymaga porządnego kopniaka na początek dnia, zastrzyku energii dzięki któremu sprostamy wszystkim zadaniom jakie sobie wyznaczyliśmy do zrobienia. Dlatego też proponuję Wam przygotować owsiankę, która wprowadzi Was w świąteczny nastrój, a dodatkowo da dużo siły i energii na kilka godzin!
Pyszna i sycąca owsianka piernikowa z dużą ilością bakalii, początek dnia z takim śniadaniem będzie idealny!
Nóż Szefa Kuchni Kyoto 25 cm - wspaniały i piękny nóż! Mimo dość sporej długości nie jest ciężki, a wyważony i dobrze leży w dłoni. Ostry jak brzytwa przyda się nie tylko do posiekania bakalii, ale również warzyw czy mięsa. Zdecydowanie polubimy się i często będzie gościł w mojej dłoni. Rękojeść noża jest wyjątkowo ładna, wykonana z drewna pakka czyli mieszanki drewna egzotycznego, jeśli się jej przyjrzycie zobaczycie wyraźnie faktury różnych warstw drewna.
Patelnia Taurus z powłoką Teflon® Platinum Plus - mieliście okazję już ją poznać, ponieważ pisałam o niej ponad rok temu. Wciąż służy mi idealnie, nie ma żadnej rysy i nie mogę powiedzieć o niej złego słowa!
Garnek z pokrywką Premium 16 cm - niewielki i na pierwszy rzut oka niepozorny garnek z pewnością godnie zastąpi mi już nieco wysłużony rondelek, który do tej pory używałam. Garnki z serii Premium to 3 warstwowa konstrukcja, która zapewnia szybkie i równomierne rozchodzenie się temperatury i ciepła, jak również zapobiega przywieraniu dań. Dodatkowymi atutami jest bardzo ładny design, możliwość włożenia go do piekarnika (do temp. 180 stopni) oraz szklana pokrywka, przez którą możecie podglądać danie :-).
Jeśli chcielibyście sprezentować swoim bliskim, któryś z pokazanych przeze mnie sprzętów, to marka Ambition przygotowała specjalnie dla Was 10% zniżki na zakupy! Koniecznie skorzystajcie, rabat jest aktualny do 31.12.2016 :-).
Nocna owsianka piernikowa
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki bulguru
- 2 łyżki kaszy gryczanej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika (sklepowej można więcej)
- garść płatków migdałów
- garść orzechów włoskich
- 3 łyżki rodzynek
- kilka suszonych śliwek (ew. 1 łyżka domowych powideł śliwkowych)
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- miód gryczany
Wykonanie:
Wieczorem w rondelku gotujemy mleko, następnie dodajemy do niego płatki owsiane, chia, bulgur, kaszę i przyprawę do piernika. Dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy (może zostać na wierzchu, a można schować do lodówki).
Migdały i orzechy lekko siekamy, rumienimy na suchej patelni. Śliwki kroimy w paski, razem z pozostałymi bakaliami dodajemy do owsianki. Całość podgrzewamy, dodajemy miód do smaku, opcjonalnie mleko, jeśli owsianka jest zbyt gęsta.
Na wierzchu posypujemy bakaliami, polewamy miodem i oprószamy odrobiną przyprawy do piernika.
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką Ambition.