Dzień dobry!
Łopatka wieprzowa to bardzo wdzięczny kawałek mięsa, można przygotować z niej gulasz, domową wędlinę, ale też wykorzystać jako wkładkę mięsną do burgerów zamiast wołowiny. Tak też wielokrotnie ją przygotowywałam w wolnowarze, z różnymi przyprawami. Jednak co zrobić kiedy nie mamy wolnowaru lub zwyczajnie czasu na nastawienie takiego mięsa?
Wtedy wystarczy sięgnąć po produkty Krakus. W ofercie marki znajdziecie szeroki wybór mięs przygotowanych metodą sous-vide czyli gotowanych długo i w niskiej temperaturze. Dzięki temu każdy kawałek mięsa jest soczysty i aromatyczny, z dania nic nie ucieka, a smak jest skoncentrowany w środku. Dodatkową zaletą produktu jest to, że wystarczy go podpiec w piekarniku jedyne 30 minut i będzie gotowe, a także brak jakichkolwiek konserwantów!
Wcześniej nie zdarzało mi się sięgać po takie gotowe produkty, jednak dałam szansę Krakusowi i nie żałuję :-). Mięso nie wymaga doprawiania (chociaż ja się skusiłam na lekkie urozmaicenie), po upieczeniu dosłownie rozpada się pod widelcem i jest bardzo smaczne.
Chociaż możecie je wykorzystać po prostu jako mięsny dodatek do obiadu, ja postanowiłam Wam zaprezentować pomysł na burgery z łopatką z dodatkiem grillowanego ananasa, buraka i warzyw oraz pysznych, pieczonych w piekarniku frytek z batatów.
Gwarantuję, że taki obiad przygotujecie w 30 minut, chyba że skusicie się na upieczenie domych bułeczek do burgerów, które są przepyszne!
Burgery z łopatką wieprzową, ananasem i burakiem
Składniki:
- 1 opakowanie łopatki wieprzowej wolno gotowanej Krakus
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek rozmarynu
- 100 ml czerwonego wina (użyłam domowego wiśniowego)
- sól, pieprz
- ananas w plastrach
- gotowany burak
- ser
- boczek w cienkich plastrach
- czerwona cebula
- pomidor
- sałatka
- majonez
- bułki do burgerów
- duży batat
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Łopatkę wieprzową wyjmujemy z opakowania i wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy winem, dodajemy obraną cebulę przekrojoną na ćwiartki i zmiażdżone ząbki czosnku. Całość posypujemy solą i pieprzem, dodajemy rozmaryn i przykrywamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i pieczemy 30 minut.
Batata obieramy i kroimy w grube frytki, układamy na blaszce, lekko kropimy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem i wkładamy do piekarnika na 15 minut przed końcem czasu pieczenia się łopatki.
Teraz przygotowujemy dodatki. Bułki do burgerów kroimy na pół i rumienimy od wewnątrz na suchej patelni. Następnie na patelni grillujemy plastry ananasa i kolejno boczek. Na bułce układamy sałatę, pomidora i cebulę pokrojone w plastry, ananasa i buraka również pokrojonego w plastry oraz boczek.
Kiedy mięso jest już upieczone odsączamy je z sosu i widelcem szarpiemy na tak zwany pulled pork. Tak przygotowane mięso układamy na burgerach, przykrywamy plasterkiem sera i dodajemy majonez, całość przykrywamy bułką i podajemy z frytkami.
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką Krakus.