Domowa przyprawa do piernika

Dzień dobry!

Przy okazji przepisu na staropolski piernik dojrzewający pisałam Wam co nieco o przyprawach do piernika. Jeśli będąc na zakupach spojrzycie na składy na poszczególnych opakowaniach zobaczycie tam różne "kwiatki" - mąka, kakao, cukier w składzie... I dziwić się później, że piernik nie wychodzi intensywny w smaku.

Dlatego też w tym roku postanowiłam przygotować domową przyprawę do piernika. Z lekkimi obawami, bo jednak przyzwyczajenie do kupnych przypraw sprawia, że ma się wyobrażenie o smaku tej przyprawy w głowie, a dobranie proporcji może być trudne. Dlatego też skorzystałam ze sprawdzonego przepisu Madame Edith.

Takiej przyprawy do piernika dodajemy o ok. połowę mniej niż kupnej. Najlepiej sprawdzić smak ciasta po doprawieniu go, od odrobiny surowego ciasta nic nam się nie stanie :-).



Domowa przyprawa do piernika


Składniki:
  • 25 g cynamonu
  • 10 g suszonego imbiru
  • 5 g goździków
  • 5 g gałki muszkatołowej
  • 5 g ziarenek kardamonu (bez łupinek)
  • 2 g ziela angielskiego
  • 2 g ziaren kolendry
  • 2 g czarnego pieprzu
  • 2 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)

Wykonanie:

Wykonanie przyprawy jest niezwykle proste. Potrzebujemy jedynie moździerza lub malaksera z ostrymi nożami. 

Zarówno w moździerzu czy w malakserze umieszczamy wszystkie przyprawy jakie mamy w całości - w moim przypadku były to goździki, kardamon, ziele angielskie, kolendra, pieprz. Rozdrabniamy je na drobny pył, dodajemy pozostałe sypkie przyprawy i dokładnie mieszamy.


Przyprawę przechowujemy w słoiczku. Z przepisu uzyskamy 55 g domowej przyprawy do piernika.


Smacznego!