Dzień dobry!
Już bardzo dawno temu kupiłam nasiona chia, pudding przygotowałam z nich jedynie raz, ale najwyraźniej źle dobrałam proporcje i był bardzo "mokry" i lejący się, co mnie lekko zniechęciło i postanowiłam odłożyć nasiona na półkę. Wczoraj sięgnęłam po nie kolejny raz, bo znalazłam w szafce samotną puszkę mleczka kokosowego. Czemu by nie spróbować?
Tym razem pudding wyszedł idealny! Wzbogaciłam go o mus z owoców, całość stworzyła bardzo smaczny i sycący deser lub przekąskę na drugie śniadanie.
Jeśli lubicie tego typu desery, sprawdźcie przepisy na czekoladowy pudding z tapioki oraz z dodatkiem mango.
Pudding chia z musem owocowym
Składniki:
- 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
- 4 łyżki nasion chia
- 1 laska wanilii
- opcjonalnie cukier lub miód
- 2 banany
- 1/2 mango
- 1 kiwi
Wykonanie:
Dzień przed przygotowaniem puddingu podgrzewamy w rondelku mleczko kokosowe, aby było jednolicie płynne (czasem jest trochę części gęstej), dodajemy nasiona chia, nieco cukru i ziarenka wyciągnięte z 1 laski wanilii. Tak przygotowany pudding chowamy na kilka godzin do lodówki, można na całą noc.
Owoce blendujemy na gładki mus. Pudding nakładamy do pucharków lub szklanek naprzemiennie z musem owocowym. Deser możemy dodatkowo schłodzić lub podawać od razu.
Smacznego!