Dzień dobry!
Nauczona wcześniejszymi doświadczeniami na środowy Targ Pietruszkowy wybrałam się dużo wcześniej, aby zaczekać na jego otwarcie już na miejscu, pod drzwiami. Kiedy tak czekałam i obserwowałam jak wystawcy wnoszą swoje produkty, zauważyłam Pana z wielkim bukietem czosnku niedźwiedziego. Od razu wiedziałam, że to właśnie tam powinnam się udać w pierwszej kolejności :-).
W ten oto sposób w naszej kuchni stoi w wazonie piękny bukiet czosnku, który przez najbliższe dni będę wykorzystywać do różnych dań. Dzisiaj pierwsza propozycja - jajka nadziewane pastą z czosnkiem niedźwiedzim. Cudownie zielony kolor, pyszny smak, idealna na dobry początek dnia.
Ze wszystkich składników można również przygotować pastę, białka zblendować razem z pozostałymi składnikami i posmarować nią chleb.
Jajka nadziewane czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- ok. 5 dużych liści czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka majonezu
- 4 (lub więcej) łyżek twarożku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka obieramy i przekrawamy na połówki, delikatnie wyciągamy żółtko i wrzucamy je do naczynia do blendowania. Czosnek myjemy i drobno siekamy, dodajemy do żółtek razem z majonezem, twarożkiem i przyprawami. Blendujemy na jednolitą masę, powinna być gęsta i zwarta. Nakładamy ją do szprycy i wypełniamy nią otwory po żółtkach. Aby danie było jeszcze bardziej wiosenne, możemy je wzbogacić stokrotkami (oczywiście zerwanymi z dala od dróg).
Smacznego!