Stek z antrykotu z krewetkami oraz salsą z mango i ogórka

Dzień dobry!

Jutro Walentynki, dzień pełen serduszek i czułości. Bez względu czy to święto obchodzicie czy też nie, warto zrobić coś miłego dla swojej ukochanej drugiej połówki. Nie przygotowałam dla Was w tym roku żadnego dania z motywem serduszek, za to zaproponuję Wam dwa smaczne dania, które możecie w tym dniu przygotować. Danie dla miłośnika mięsa i miłośnika słodyczy (przepis opublikuję jutro). Jeśli Twój ukochany lubi zjeść dobry kawałek mięsa, to może właśnie to będzie dla niego idealnym prezentem, tym bardziej jeśli w Waszym domu tylko on przygotowuje mięso.

Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie, a gotowe danie sprawi wielką przyjemność zarówno Tobie jak i osobie, której je podasz.

Przygotowałam dzisiaj przepis w stylu surf and turf czyli połączenie mięsa i owoców morza, postawiłam na tradycyjne połączenie steku z antrykotu i krewetek, ponieważ są zazwyczaj ogólnodostępne, podałam je z salsą z mango i ogórka (osoby, które czytają naszego bloga dłużej, mogą już ją pamiętać z innego dania - kurczak po hawajsku). Połączenie jest bardzo smaczne, sycące, aczkolwiek bardzo lekkie. Aby dopełnić Wasz posiłek, dobierz do niego Wasze ulubione czerwone wino. 

Stek z krewetkami

Stek z antrykotu z krewetkami oraz salsą z mango i ogórka


Składniki:
Stek:
  • 2 steki z antrykotu
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól
  • masło

Krewetki:
  • 10 sztuk krewetek 
  • sok z 1/2 cytryny
  • kawałek papryczki chili
  • sól, pieprz
  • roszponka

Salsa:
  • 1 mango
  • 1 długi, zielony ogórek
  • kawałek papryczki chili
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • odrobina oliwy z oliwek

Wykonanie:
Przygotowanie naszej walentynkowej potrawy rozpocznijmy od zamarynowania krewetek - krewetki oczyszczamy z pancerzyków, zostawiając końcówkę (oczywiście w czasie jedzenia ją usuwamy), zalewamy sokiem z cytryny, dodajemy posiekaną drobno papryczkę chili, odrobinę soli i pieprzu i chowamy na ok. godzinę do lodówki.

Steki z antrykotu wyciągamy z lodówki, nacieramy oliwą, aby mięso nam nie wysychało i świeżo zmielonym pieprzem, czekamy aż nabierze temperatury pokojowej.

W tym czasie przygotowujemy salsę. Mango i ogórka obieramy ze skórki. Ja z obu składników przygotowałam spaghetti czyli pokroiłam je specjalną obieraczką do robienia tzw. julienne. Jednak o wiele szybszym i wygodniejszym sposobem jest pokrojenie składników w niewielką kostkę (z ogórka usuwamy wodniste gniazdo nasienne, a z mango twardą pestkę). Do pokrojonych składników dodajemy posiekane chili, możemy również dodać miętę lub skórkę startą z cytryny, doprawiamy sokiem, solą, pieprzem i oliwą. Odstawiamy na bok, a kiedy salsa puści dużo soku, odsączamy ją na sitku.

Aby przygotować steka potrzebujemy patelni grillowej lub elektrycznego grilla, który rozgrzewa się do wysokiej temperatury. Musimy również zadecydować jaki chcemy uzyskać stropień wysmażenia mięsa. Więcej o stekach przeczytacie w relacji z warsztatów z Moo Moo.


Jak przygotować poszczególne stopnie wysmażenia?
  • bardzo krwisty - smażymy 1 minutę z każdej strony
  • krwisty - smażymy 1,5 minuty z każdej strony
  • średnio krwisty - smażymy 2,5 minuty z każdej strony
  • średnio wysmażony - smażymy 4 minuty z każdej strony
  • dobrze wysmażony - smażymy 6 minut z każdej strony

Każdorazowo stek odkładamy na deskę, na 5 minut aby odpoczął. Oczywiście te czasy są orientacyjne i mogą się różnić w zależności od mięsa i jego grubości. Warto się wspomóc metodą na kciuka w czasie smażenia.

Krewetki nabijamy na patyczek do szaszłyków i układamy na rozgrzanym grillu, smażymy kilka minut, aż zmienią kolor na biały i lekko się zarumienią.

Na talerzu układamy roszponkę, krewetki, stek, który oprószamy solą i układamy na nim masło, podajemy z salsą z mango i ogórka.

Stek z krewetkami

Smacznego!