Dzień dobry!
Tłusty Czwartek już tuż tuż, więc dzisiaj mam dla Was danie, które wyjątkowo nam zasmakowało. Nie jest trudne w wykonaniu, chociaż pierwsze podejście do niego kilka lat temu było ogromną porażką kulinarną :-). W skrócie ciasto wyszło mi dość rzadkie, aż lejące się, więc nie było czego wyciskać na olej. Z drugiej strony może to był ten ostatnio modny lany chrust? Kto wie :-).
Poniższy przepis jest jak najbardziej sprawdzony, churros wychodzi takie jakie powinno, więc nie zostaje mi nic, niż gorąco polecić ten przepis. Chrupiące, małe ciasteczka zamoczone w sosie czekoladowym smakują wybornie.
Jeśli poszukujecie innych przepisów na Tłusty Czwartek zajrzyjcie do naszego ebooka (jest tam 1 nie publikowany przepis!) oraz do kategorii Tłusty Czwartek na blogu.
Churros
- 250 ml wody
- 30 g masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- cukier puder i cynamon do dekoracji
- olej lub smalec
Sos:
- 100 g gorzkiej czekolady
- ok. 10 łyżek mleka
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Wodę, masło, sól i cukier umieszczamy w rondelku i zagotowujemy, następnie ściągamy z ognia, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita i będzie odchodzić od brzegów naczynia. Odstawiamy do ostudzenia.
Do ostudzonej masy dodajemy jajka i dokładnie ją miksujemy, aż będzie jednolita. Gotową masę wkładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. W rondelku rozgrzewamy tłuszcz, z worka wyciskamy ciasto bezpośrednio nad tłuszczem, kawałki odcinamy z pomocą natłuszczonych nożyczek. Smażymy z obu stron na złoto, odsączamy na ręczniku papierowym.
Gotowe churros obtaczamy w przesianym cukrze pudrze zmieszanym z cynamonem.
Przygotowujemy kąpiel wodną, w naczyniu umieszczamy połamaną czekoladę, masło i mleko, kiedy składniki się roztopią, dokładnie je mieszamy. Aby sos był bardziej płynny dodajemy do niego odrobinę mleka.
Smacznego!