Dzisiaj piątek, weekendu początek :-). Jeszcze miejmy nadzieję, że słońce będzie przygrzewać i będziemy mogli się cieszyć "Złotą polską jesienią". Zatem w sobotni ranek, upieczcie te babeczki i zabierzcie na spacer jako przekąskę.
Jabłka i dynia doskonale się wspólnie komponują, przyprawa do dań z dyni podkreśla ich smak, dodając lekkiej pikanterii. Babeczki są wilgotne, a kruszonka tradycyjnie występująca na ciastach drożdżowych dodaje im chrupkości.
Ciasto również można upiec w podłużnej keksowej foremce, sprawdzałam :-).
Zapraszam!
Muffinki dyniowo-jabłkowe z kruszonką
Składniki:
Ciasto:
- 100 g dyni (bez skórki i pestek)
- 2 jabłka
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki domowej przyprawy do dań z dyni
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki mleka
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 60 g masła
Wykonanie:
Mokre składniki łączymy w jednym naczyniu, suche w drugim. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dynię również ścieramy na tarce.
Suche składniki stopniowo dodajemy do mokrych, mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy dynię i jabłka, mieszamy.
Foremki na muffinki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.
Przygotowujemy kruszonkę - zagniatamy masło z cukrem i mąką, aż do powstania masy sklejającej się w kulkę. Każdą muffinkę posypujemy niewielką ilością kruszonki.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 20 minut, do suchego patyczka. Na koniec podpiekamy kruszonkę od góry. Studzimy.
Smacznego!