Dzień dobry!
Sezon przygotowywania przetworów dobiega końca. Na straganach królują pomidory i śliwki węgierki (przypominam rewelacyjny przepis na ketchup pomidorowo-śliwkowy!), więc prezentuję Wam jedną z moich ostatnich propozycji pomidorowych. Dżem z pomidorów z lawendą i limonką, na słodko! :-)
Pewnie zapytacie do czego go wykorzystam? Większość dżemów i konfitur używam do naleśników, które przynajmniej raz w tygodniu robimy, więc pewnie do nich go użyję. Czy do czegoś jeszcze? Ze świeżym pieczywem i dobrym masłem będzie również wybornie smakować.
Do przygotowania pomidorowego dżemu możecie użyć dowolnych pomidorów, ja użyłam odmiany Lima, ale można również wykorzystać inne czerwone odmiany, jak również zielone i żółte.
Przepis pochodzi z książki "Pomidory. Kuchnia smakosza".
Dżem pomidorowy z lawendą i limonką (na słodko)
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 500 g cukru*
- 15 g pektyny*
- 1 łyżeczka suszonej lawendy
- 1 limonka
*lub 500 g cukru żelującego 1:2
Wykonanie:
Pomidory myjemy, usuwamy szypułki i nasady szypułek, kroimy w kostkę. Zasypujemy je cukrem, mieszamy, pozostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem.
Do pomidorów dodajemy lawendę, skórkę startą z limonki, sok oraz pektynę.
Gotujemy dżem około 5-10 minut, w czasie gotowania przeprowadzamy próbę gęstnienia, czyli odrobinę dżemu wstawiamy do lodówki, aby sprawdzić jak szybko tężeje. Jeśli gęstość jest odpowiednia, gorącym dżemem napełniamy słoiki i zamykamy. Studzimy.