Bezglutenowe placki jabłkowe

Dzień dobry!

Postanowiłam się odrobinę zainteresować kuchnią bezglutenową, kupiłam książkę "Kuchnia polska bez pszenicy", kilka różnych mąk i prowadzę małe eksperymenty :-). Nie mam zamiaru przechodzić na dietę bezglutenową, ale po prostu poszerzyć horyzonty i spróbować czegoś nowego. 

Jabłkowe placki bezglutenowe
Dzisiaj na śniadanie przygotowałam bezglutenowe placki jabłkowe. Mają całkiem inny smak niż tradycyjne pszenne placki, mąka gryczana i kukurydziana jest dość specyficzna w smaku. Nie każdemu będzie to pewnie odpowiadać. Ja zjadłam tylko kilka sztuk, ale za to Mateusz je bardzo zachwalał i zjadł pozostałe :-). Czy Wam zasmakują? Musicie spróbować sami :-).


Bezglutenowe placki jabłkowe


Składniki:

  • 10 czubatych łyżek mąki gryczanej
  • 5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej
  • 2 jabłka
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej
  • miód, cukier puder lub inny słodki sos


Wykonanie:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodajemy mąki, mleko, sodę, cukier, sól i ocet oraz kilka kropli oleju, dokładnie mieszamy.

Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, na złoto. Podajemy ciepłe z dodatkiem miodu, cukru pudru lub innego dowolnego słodkiego sosu.

Jabłkowe placki bezglutenowe

Smacznego!

Jabłkowe bezglutenowe placki