Domowy ketchup pomidorowo-śliwkowy

Dzień dobry!

Postanowiłam przygotować kilka wersji domowego ketchupu. Po co kupować w sklepie, skoro można go przygotować samodzielnie i będzie o niebo lepszy?



Ketchup pomidorowo śliwkowy

Pierwsza wersja, to wersja ze śliwkami, całkiem ciekawa, dość słodka, ale ja takie właśnie lubię.


Przygotowywanie ketchupu jest nieco pracochłonne i czasochłonne, ale warto!


Zapraszam!



Ketchup pomidorowo-śliwkowy


Składniki:
  • 1 kg pomidorów (dojrzałe, odmiana Lima)
  • 1 kg śliwek (dojrzałe, słodkie)
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 pęczek tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 10 liści szałwii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 30 ml octu jabłkowego
  • 120 g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach, ziela angielskiego, kolendry w ziarnach i gorczycy
  • 2 laski cynamonu
  • 3 goździki
  • sól


Wykonanie:

Czosnek oraz zioła rozdrabniamy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i delikatnie podsmażamy.


Z pomidorów usuwamy szypułki oraz jej nasady, kroimy w kostkę, śliwki odpestkowujemy i również kroimy na mniejsze kawałki.



Ketchup pomidorowo śliwkowy

Pomidory i śliwki wrzucamy do garnka z ziołami, dodajemy ocet, cukier i wszystkie pozostałe przyprawy. Delikatnie solimy.


Masę gotujemy w odkrytym garnku, na małym ogniu, aż i pomidory i śliwki się rozpadną (może to potrawać do godziny). Co jakiś czas mieszamy. Następnie masę przecieramy przez sito i ponownie wlewamy do garnka i odparowujemy do zadowalającej nas gęstości.


Ja lubię gęsty ketchup, więc odparowywałam dość długo.



Ketchup domowy

Na koniec próbujemy i doprawiamy, jeśli uważamy, że czegoś brakuje.


Gotowy, gorący ketchup wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.


Smacznego!