Jakiś czas temu pisaliśmy Wam o degustacji win Barefoot, w której mieliśmy okazję brać udział. Na owej degustacji otrzymaliśmy kilka ciekawych przepisów z użyciem wina i postanowiliśmy je przetestować. Z małymi modyfikacjami powstały te oto babeczki z białym winem, udekorowane kremem z mascarpone, również z dodatkiem białego wina.
Babeczki są słodkie i delikatne, rozpływają się w ustach. To nasza kolejna propozycja na nadchodzące Walentynki.
Może chcesz zrobić niespodziankę swojej Ukochanej i upiec dla niej takie słodycze? Wystarczy, że zaserwujesz je z winem, które jest również słodkie i delikatne, a wieczór walentynkowy będzie bardzo miły, nie tylko dla podniebienia :-)
Zapraszam!
Babeczki z białym winem
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 120 g masła
- 50 ml mleka
- 70 ml białego wina Barefoot Moscato
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Dekoracja:
- 250 g serka mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki białego wina Barefoot Moscato
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- posypka cukrowa
Wykonanie:
W misce ucieramy masło i cukier na gładką i puszystą masę, dodajemy jajka, mleko i wino, dalej ucieramy.
Do masy dodajemy przesiane suche składniki, dokładnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st., papilotki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy ok. 15 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Aby przygotować krem do dekoracji serek mascarpone miksujemy z cukrem i winem, następnie wyciskamy ozdobną tylką na babeczki. Dekorujemy posypką cukrową, chłodzimy.
Smacznego!