Dzisiaj mam dla Was pożywną śniadaniową propozycję, pyszne, puszyste racuchy drożdżowe, podane z owocami i słodkim syropem.
Posiłek bardziej na leniwy weekend, chyba, że lubicie wcześnie wstawać i godzinne wyrastanie ciasta nie sprawi Wam problemu :-).
Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, na 2 śniadanie w pracy.
Zapraszam!
Drożdżowe racuchy śniadaniowe
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 600 ml letniego mleka
- 1 opakowanie drożdży suszonych
- 20 g cukru
- 200 ml śmietany 30%
- 2 białka
- szczypta soli
- owoce, słodki syrop
Wykonanie:
Mleko, śmietanę, cukier, mąkę i drożdże miksujemy na gładką masę, pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z ciastem drożdżowym.
Na rozgrzanej patelni smażymy małe racuchy, na złoto.
Podajemy z dowolnym syropem (na zdjęciu golden syrup) i owocami (na zdjęciu papaja).
Smacznego!