Serduszka z bezy na Walentynki

Dzień dobry!

Dzisiaj zmieniamy kartki na kalendarzu, ponieważ mamy już luty, a jak luty, to Walentynki, które już za dwa tygodnie!

Czy myślicie już o słodkich prezentach dla swoich połówek? Będę mieć dla Was kilka prostych i efektownych pomysłów, które zachwycą nie tylko smakiem, a również wyglądem. Motyw serduszek obowiązkowy oczywiście :-). Zaczniemy od bezy, czyli słodkich, małych, chrupiących ciasteczek z białek.

Bezowe serduszka

Wiele osób uważa, że beza to bardzo trudny deser, zapewniam, że tak nie jest. To tylko kwestia mocnego ubicia białek i suszenia (nie pieczenia!), aby były śnieżnobiałe i chrupiące.

Poniżej prezentuję Wam przepis na serduszka z bezy, idealne na słodki walentynkowy prezent. Można je również wykorzystać jako dekorację do babeczek lub jakiegoś innego deseru.

Skusicie się? Zapraszam!




Serduszka z bezy na Walentynki


Składniki:

  • 4 białka
  • 200-250 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • czerwony barwnik w żelu (w proszku należy najpierw rozpuścić w kilku kroplach alkoholu lub wody)


Wykonanie:

Białka doprowadzamy do temperatury pokojowej, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na bardzo sztywną pianę.

Bezowe serca


Następnie ciągle ubijając dodajemy cukier puder, po łyżce, aż do wyczerpania cukru. Masa powinna być lśniąca, lekko ciągnąca, a po wyciągnięciu końcówek miksera powinna tworzyć wierzchołki.

Bezę dzielimy na dwie części i połowę barwimy na różowy kolor. Do rękawa cukierniczego nakładamy na jedną połowę biały kolor, a na drugą połowę różowy i wyciskamy bezy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można użyć dowolnej tylki, okrągłej lub gwiazdkowej.

Bezy suszymy w lekko uchylonym piekarniku w temperaturze 90-100 st. przez minimum godzinę (zależy to od tego, jak grube są serduszka). Gotowe bezy studzimy, powinny być bardzo chrupiące.

Smacznego!


Deser na Walentynki