Wczoraj pokazałam Wam szybką tartę z cebulą na cieście francuskim, a dzisiaj zapraszam na nieco bardziej pracochłonną, na cieście kruchym. Smakiem dorównuje, a może i nawet przewyższa tą cebulową :-).
Gruszki i gorgonzola... klasyka prawda? Na blogu oczywiście już to połączenie znajdziecie, zapraszam - bruschetta i frittata.
Tym razem postanowiłam te składniki wykorzystać jako farsz do tartaletek. Ciasto bardzo kruche i maślane, gruszka lekko chrupiąca, a gorgonzola rozpływająca się w ustach. Gorąco polecam ten przepis!
Zapraszam!
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Masa jajeczna:
- 150 g śmietany 18%
- 1 duże jajko
- sól, pieprz
- pęczek świeżego tymianku
Kurczak:
- 1 duża pierś z kurczaka
- ulubione zioła
- oliwa
- 2 gruszki
- 200 g sera gorgonzola
Wykonanie:
Z mąki, masła, żółtka i soli zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i wykładamy nim 6 foremek na tarty (średnica 7 cm) (można je również schłodzić 30 minut, ale ja pominęłam to). Uprzednio foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem, podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. ok. 10 minut.
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę, dodajemy ulubione zioła lub przyprawy i odrobinę oliwy, smażymy na patelni, studzimy.
Śmietanę i jajko dokładnie mieszamy, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki.
Spód każdej tarty posypujemy kurczakiem, następnie polewamy 2 łyżkami masy jajecznej. Układamy kilka plasterków gruszek na wierzchu (w kształt wachlarza). Na gruszce kładziemy łyżkę gorgonzoli. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Masa jajeczna powinna być ścięta, a gorgonzola powinna pokryć gruszki. Przed podaniem posypujemy odrobiną świeżego tymianku.
Spód każdej tarty posypujemy kurczakiem, następnie polewamy 2 łyżkami masy jajecznej. Układamy kilka plasterków gruszek na wierzchu (w kształt wachlarza). Na gruszce kładziemy łyżkę gorgonzoli. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Masa jajeczna powinna być ścięta, a gorgonzola powinna pokryć gruszki. Przed podaniem posypujemy odrobiną świeżego tymianku.
Smacznego!