Bruschetta z gruszką, gorgonzolą i orzechami włoskimi

Witajcie!

Leniwa sobota, więc czas na leniwe śniadanie (obowiązkowo w porze obiadowej ;-) ).


Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować klasyczne połączenie gruszki, gorgonzoli i orzechów. Już wcześniej gorgonzolę i gruszkę mogliście zobaczyć tutaj.



Bruschetta z gruszką i gorgonzolą

A bruschetta? To klasyczna antipasti czyli włoska przekąska. Zazwyczaj przygotowuje się ją z pomidorami, ale my akurat mieliśmy ochotę na takie połączenie ;-).


Zapraszam!



Bruschetta z gruszką, gorgonzolą i orzechami włoskimi


Składniki:
  • 1 mała bagietka pełnoziarnista
  • 1 gruszka
  • ser gorgonzola
  • garść orzechów włoskich
  • oliwa
  • ząbek czosnku


Wykonanie:
Bagietkę kroimy na niezbyt grube kromki, każdą smarujemy ząbkiem czosnku, rozciętym na pół. Polewamy oliwą i rumienimy na patelni, z obu stron.


Idealna bruschetta powinna być bardzo przypieczona, prawie spalona.


Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na plasterki.


Na każdej kromce układamy plasterek sera, następnie gruszki, ponownie odrobinę sera i orzechy.



Gruszka z gorgonzolą i orzechami

Podpiekamy kilka minut w rozgrzanym do 150 st. piekarniku, aż ser się roztopi.


Zjadamy ciepłe ze smakiem.


Smacznego!