Czasem jest tak, że masz ochotę na coś smacznego, ale nie masz zbyt dużo czasu? Dobrym rozwiązaniem jest trzymanie w lodówce gotowego ciasta francuskiego, na czarną godzinę :-).
Można przygotować z niego szybkie, wytrawne tarty z cebulą, które swoim smakiem i zapachem przypominają pyszną zupę cebulową. Aby dopełnić dzieła, wystarczy je podać z białym winem.
Prawda, że to bardzo prosty, szybki, ale smaczny pomysł na przekąskę? Czy to dla Ciebie, czy to dla znajomych na karnawałowym przyjęciu.
Zapraszam!
Szybka tarta z cebulą i tymiankiem
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego w prostokątnych płatach (6 sztuk)
- 3 duże cebule
- sól, pieprz, tymianek
- jajko
Wykonanie:
Płat ciasta francuskiego dokładnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, na każdym płacie układamy cebulę tak jak na zdjęciu. Ok. pół cebuli wystarczy na 1 płat ciasta.
Następnie posypujemy solą, pieprzem i obficie tymiankiem. Pieczemy wedle zaleceń na opakowaniu ciasta, aż wyrośnie i się zarumieni.
Podajemy na ciepło lub zimno z białym winem.
Smacznego!