Bananowe latte

Dzień dobry!

Wczoraj na facebooku zaprezentowałam Wam zdjęcie bananowej kawy, które ku mojemu wielkiemu zdziwieniu spotkało się z gorącym przyjęciem, więc z miłą chęcią zapraszam Was po przepis!

Kawa z bananami


Ta kawa była eksperymentem, ponieważ już nie raz piłam w kawiarniach różne smakowe kawy, z dodatkiem owocowych syropów, więc zdecydowałam przygotować ją z prawdziwym owocem. Czy się udało? Sami przygotujcie i oceńcie. Jak dla mnie, jest wyśmienita :-).

Zapraszam!




Bananowe latte


Składniki:

  • 100-200 ml espresso
  • 200 ml mleka
  • 1/2 dużego banana
  • cukier
  • śmietanka 30%
  • cukier puder
  • czekolada

Wykonanie:

Bananowe latte możemy przygotować na dwa sposoby tzn. banana można połączyć z kawą lub z mlekiem.

W moim przypadku został połączony z kawą czyli banana blendujemy dokładnie i dodajemy kawę, jeszcze chwilę blendujemy. Dosładzamy do smaku. Drugim sposobem jest zblendowanie banana z ciepłym mlekiem.

Spieniamy mleko, spieniaczem lub podgrzewamy je lekko i ubijamy trzepaczką :-). Trzeba sobie jakoś radzić.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy odrobinę cukru pudru, a kostki czekolady kroimy w drobne paski.

Do wysokiej szklanki nalewamy mleko, następnie powoli wlewamy bananową kawę, wykładamy bitą śmietanę, dekorujemy plasterkiem banana i czekoladą.

Smacznego!



A Ty masz ulubiony dodatek do kawy? :-)

Ziarna kawy