Dzisiaj mam dla Was sałatkę z brukselką :-). Dość prosta, bardzo smaczna, inspirowana przepisem z mojego nowego nabytku czyli książki Nasze jedzenie-naturalnie! wydanej przez IKEA.
Jeśli lubicie brukselkę, to na blogu jest również inna sałatka z jej użyciem - sałatka z brukselką.
Kto spróbuje? :-)
Zapraszam!
Sałatka z brukselką i ciecierzycą
Składniki:
- 500 g brukselki
- 200 g gotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- 200 ml śmietany 10%
- 30 g brązowego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Brukselkę dokładnie myjemy, obieramy zewnętrzne listki, odcinamy spodnią część. Następnie obieramy listki, a kiedy już nie da się ich oddzielić, pozostały kawałek szatkujemy w plasterki.
Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Śmietanę mieszamy z cukrem, sokiem z cytryny, skórką i przyprawami.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 30 minut.
Smacznego!