Świąteczne mini keksy

Dzień dobry!

Jakie ciasta nieodłącznie kojarzą się Wam ze Świętami?


Na pierwszym miejscu pierniczki i pierniki, prawda? Później? Sernik? Makowiec, strucla makowa lub jeszcze inna wariacja z makiem? Coś jeszcze? Tak! Keks!



Mini keksy świąteczne

Keks wypełniony po brzegi bakaliami :-).


W tym roku postanowiłam przygotować go w wersji mini, w sam raz jeden keks dla jednej osoby, także można go podarować jako jadalny prezent. W szczególności, kiedy dysponujemy eleganckimi, świątecznymi foremkami, w których możemy go upiec :-).


Zapraszam!





Świąteczne mini keksy


Składniki:
  • 170 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 150 g masła (roztopionego)
  • 3 jajka
  • 100 g mieszanki rodzynek, moreli, żurawiny, wiśni kandyzowanych (lub innych suszonych owoców, większe kroimy drobno)
  • 50 g mieszanki orzechów np. laskowych i migdałów
  • 2 łyżki wiśniówki (może być też inny alkohol np. rum)
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli


Wykonanie:
Mieszankę suszonych owoców zalewamy wiśniówką, pozostawiamy na około pół godziny, co jakiś czas mieszamy.

Mini keks
Masło wlewamy do miski, dodajemy cukier, jajka, mieszamy dokładnie trzepaczką (lub mikserem jeśli ktoś woli). Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem,sodą, szczyptą soli, ekstrakt, dalej mieszamy.

Na koniec dodajemy bakalie, dokładnie mieszamy.


Foremki na mini keksy wypełniamy do połowy ciastem  (max. do 3/4, ciasto bardzo rośnie) i pieczemy ok. 20-25 minut w 180 st.

Keks z bakaliami
Keks można oczywiście upiec w dużej formie, ale należy odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.

Po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem, lukrujemy lub pakujemy ozdobnie na prezent.

Keks

Smacznego!