Praliny orzechowe

Dzień dobry!

Czy wśród wszystkich świątecznych słodkości znajdzie się miejsce na małe pralinki?


Sądzę, że tak! 


Dodatkowym atutem domowych pralinek jest to, że możemy je przygotować z takich składników, na jakie mamy ochotę. Każdy doskonale wie, że wiele smaków, połączeń składników nie ma dostępnych w sklepach.


Na szczęście można je stworzyć samodzielnie!

Praliny orzechowe

Prezentuję Wam pralinki orzechowe z orzechów włoskich i migdałów, z nutką kawy i wiśniówki.


Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy, ale też miły jadalny prezent.


Zapraszam!


Inspiracja - książka Praliny i trufle




Praliny orzechowe


Składniki:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka wiśniówki
  • połówki orzechów do dekoracji

Wykonanie:

Orzechy i migdały mielimy blenderem na mąkę. Kawę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do orzechów, dodajemy cukier puder i dokładnie wyrabiamy.

Masę wałkujemy (podsypując cukrem pudrem) na ok. 1 cm grubości, wycinamy kółeczka, schładzamy kilka godzin w lodówce.
Praliny z orzechami włoskimi
Ewentualnie formujemy kulki, obtaczamy je w cukrze i również schładzamy (opcja bez lukrowania).
Praliny orzechowe
Cukier puder, kawę rozpuszczoną w wodzie, wiśniówkę dokładnie mieszamy. Powstałym lukrem polewamy krążki z masy orzechowej (najlepiej na kratce, aby nadmiar lukru spłynął na dół). Pralinki możemy udekorować połówkami orzechów.
Orzechy włoskie


Smacznego!