Czy wśród wszystkich świątecznych słodkości znajdzie się miejsce na małe pralinki?
Sądzę, że tak!
Dodatkowym atutem domowych pralinek jest to, że możemy je przygotować z takich składników, na jakie mamy ochotę. Każdy doskonale wie, że wiele smaków, połączeń składników nie ma dostępnych w sklepach.
Na szczęście można je stworzyć samodzielnie!
Prezentuję Wam pralinki orzechowe z orzechów włoskich i migdałów, z nutką kawy i wiśniówki.
Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy, ale też miły jadalny prezent.
Zapraszam!
Inspiracja - książka Praliny i trufle
Praliny orzechowe
Składniki:
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 200 g cukru pudru
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka wiśniówki
- połówki orzechów do dekoracji
Wykonanie:
Orzechy i migdały mielimy blenderem na mąkę. Kawę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do orzechów, dodajemy cukier puder i dokładnie wyrabiamy.
Masę wałkujemy (podsypując cukrem pudrem) na ok. 1 cm grubości, wycinamy kółeczka, schładzamy kilka godzin w lodówce.
Ewentualnie formujemy kulki, obtaczamy je w cukrze i również schładzamy (opcja bez lukrowania).
Cukier puder, kawę rozpuszczoną w wodzie, wiśniówkę dokładnie mieszamy. Powstałym lukrem polewamy krążki z masy orzechowej (najlepiej na kratce, aby nadmiar lukru spłynął na dół). Pralinki możemy udekorować połówkami orzechów.
Smacznego!