Dzień dobry!
Czy Was również dotknął cukiniowy urodzaj? Jeśli tak jak i my, zostaliście obdarowani kilkoma kilogramami cukinii lub po prostu urosła Wam w ogrodzie, nie martwcie się! Przygotowałam dla Was 3 smakowite przepisy na przetwory z tym warzywem.
Oczywiście zaczynamy od sałatki z cukinii z czosnkiem i chili, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do zimowych obiadów lub przekąska-samodzielne danie czy dodatek do burgerów lub hot-dogów. Słodko-ostra z wyraźnym aromatem czosnku, jestem pewna że Wam zasmakuje!
Do przygotowania tej sałatki zainspirował mnie przepis Smacznej Pyzy.
Sałatka z cukinii z czosnkiem i chili (na zimę)
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 25 g soli
- mały kawałek chili
- 6 ząbków czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- 50 ml wody
- 75 g cukru
- 50 ml octu spirytusowego 10%
- 1 łyżka miodu
Wykonanie:
Z cukinii odcinamy końce, a następnie całą kroimy na długie wstążki za pomocą mandoliny lub specjalnej tarki (możecie ją również pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Jeśli cukinia ma duże gniazda nasienne, należy je usunąć. Tak pokrojone warzywo zasypujemy solą i zostawiamy na 30 minut aby zmiękło.
Czosnek kroimy w plasterki, chili w cienkie paski, a koperek drobno szatkujemy i dodajemy do cukinii.
Z wody, cukru, octu i miodu gotujemy zalewę, którą zalewamy przygotowane warzywa, mieszamy i ponownie odstawiamy na 30 minut.
Tak przygotowaną sałatkę nakładamy do czystych, wyparzonych słoików, dopełniamy zalewą, która pozostała nam w misce.
Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut na mokro.
Smacznego!