Dzień dobry!
Drożdżowe zawijańce to jedne z bardziej prostych drożdżowych wypieków. Nie wymagają wiele pracy, a efekt jest zawsze zadowalający. Możemy je nadziać na słodko - każdy chyba zna tego typu cynamonowe bułeczki obficie polane lukrem, ale możemy również na wytrawnie wykorzystując dowolne pesto.
Ja do moich drożdżowych, odrywanych bułeczek dodałam pesto z jarmużu, które wzbogaciłam o ser mozzarella, jak również pyszne salami. Czy wyszły smaczne? Oczywiście!
Taki wypiek idealnie sprawdzi się jako przekąska na wyjazd, w naszym przypadku na pocieszenie po niezbyt udanym wypadzie na grzybobranie :-). Pomysł na ciasto podpatrzyłam u Smakowity chleb.
Drożdżowe bułeczki do odrywania z pesto z jarmużu
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml wody
- 50 ml oliwy z oliwek
- 16 g suszonych drożdży (2 opakowania po 8 g)
- 1 łyżeczka cukru
Pesto:
- pęczek jarmużu (usunięte łodygi i zgrubienia)
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 50 g orzechów włoskich
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 2 kulki mozzarelli
- kilka plasterków salami
- 1 jajko
Wykonanie:
Z mąki, wody, oliwy, drożdży i cukru zagniatamy gładkie ciasto, które następnie pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Jarmuż, oliwę, czosnek i orzechy blendujemy na gładkie pesto, doprawiamy solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, które następnie wałkujemy na prostokąty o grubości ok. 0,5 cm. Oba kawałki ciasta dokładnie smarujemy pesto, posypujemy mozzarellą i salami pokrojonymi w kostkę (odrobinę zostawiamy na wierzch). Ciasto zwijamy w 2 rolady, każdą z nich kroimy na 6 kawałków. Powstałe 12 bułeczek układamy w silikonowej tortownicy, posypujemy mozzarellą i salami i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Smacznego!