Dzień dobry!
Oprócz sezonu ogórkowego mamy też sezon cukiniowy. Co zrobić z nadmiarem tego warzywa? Oprócz wszelkich dań obiadowych zaczynając od leczo, zup, placków czy oczywiście przetworów (już wkrótce 3 przepisy!) można ją wykorzystać również do deserów!
Sprawdzi się idealnie jako dodatek nadający wilgotność, nie wpływający na słodki smak wypieku. Gdyby nie to, że widać ją odrobinę w cieście, to nikt by się nie domyślił, że to muffinki z cukinią.
Muffinki cytrynowe z cukinią są słodkie, lekko odświeżające za sprawą cytryny i wilgotne. Jedne z najsmaczniejszych jakie miałam okazję przygotować. Koniecznie je dzisiaj upieczcie!
Przepis pochodzi z niezawodnych Moich Wypieków :-).
Muffinki cytrynowe z cukinią
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 125 ml oleju rzepakowego
- 150 g cukru
- 125 ml kwaśnej śmietany 12%
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 250 g młodej cukinii startej na tarce o dużych oczkach*
- sok z cytryny
- skórka otarta z cytryny
- cukier puder
- ozdobna posypka
*Cukinii nie obieramy, odcinamy jedynie końce, ewentualnie wycinamy gniazda nasienne jeśli używacie bardziej wyrośniętej.
Wykonanie:
Tradycyjnie jak przy wykonywaniu każdych muffinek składniki suche łączymy ze sobą w jednym naczyniu, a mokre w drugim.
Następnie stopniowo dodajemy suche do mokrych i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy również nie odciśniętą, startą cukinię i mieszamy.
Foremki do muffinek napełniamy do 2/3 wysokości i pieczemy około 25 minut w 170 stopniach do suchego patyczka.
Wystudzone muffinki polewamy lukrem utartym z cukru pudru, soku z cytryny i otartej skórki. Posypujemy ozdobną posypką.
Smacznego!