Dzień dobry!
Mimo gorącego weekendu poniedziałek przywitał nas chłodem i deszczem. Nie da się ukryć, że powoli wita się z nami jesień - nie tylko ta złota. Na chodnikach możemy już znaleźć kasztany, liście spadają z drzew, więc pora na przepisy, które nas rozgrzeją od środka.
Idealna na taki pochmurny dzień będzie rozgrzewająca zupa krem z pieczonych marchewek przygotowana z dodatkiem mleczka kokosowego. Kremowa, rozświetlająca talerz, aromatyczna i lekko pikantna. Koniecznie spróbujcie!
Krem z pieczonych marchewek z mleczkiem kokosowym
Składniki:
- 1 kg młodych marchewek
- ok. 750 ml delikatnego bulionu warzywnego
- 400 ml mleczka kokosowego
- kilka łyżek masła
- 1 cebula
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Obrane marchewki umieszczamy na blaszce, oprószamy solą oraz pieprzem i dodajemy kilka łyżek masła. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do miękkości w 200 stopniach.
Gotowe marchewki razem z masłem dodajemy do bulionu i blendujemy na gładki krem. Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle.
Dodajemy przyprawy i mleczko kokosowe, cebulę, ponownie blendujemy i zagotowujemy.
Gotową zupę podajemy na przykład ze smażonymi na maśle kurkami.
Smacznego!