Czekoladowo różane babeczki ogrodniczki na Dzień Matki + KONKURS

Dzień dobry!


Każda kobieta wie, że dobry robot planetarny to podstawa szybkiego i bezproblemowego przygotowywania wielu wypieków. Zagniecie kruche ciasto bez brudzenia rąk, ubije białka na bezę w kilkanaście sekund, wymiesza ciasto na babeczki, utrze krem maślany czy nawet zagniecie ciężkie ciasto na chleb. Nie ma co ukrywać - taki robot bardzo ułatwia życie i dlatego też chciałabym Wam dzisiaj przedstawić czerwonego, lśniącego jegomościa - robota planetarnego Kitchen Assistent model EKM4000 marki Electrolux, który trafił do mnie w ramach drugiej odsłony kampanii #BakeForSomeone.


Piękny design, czerwony kolor przyciągający wzrok, bardzo estetycznie prezentuje się na kuchennym blacie. Czy jest funkcjonalny i wygodny w użyciu? Oczywiście, że tak :-). W podstawowym zestawie znajdziecie 3 mieszadła - do ubijania, ucierania i zagniatania, plastikową osłonkę i dodatkową misę, która zdecydowanie się przydaje kiedy przygotowujecie 2 rzeczy, np ciasto i krem - nie trzeba myć dzieży i można sięgnąć po nią. Robot jest również wyposażony w małą lampkę, która podświetla nam dzieżę, więc możemy używać go nawet w półmroku. Posiada 10sięcio stopniową skalę mocy i oczywiście miejsce na dodatkowe przystawki, o które można go wzbogacić - maszynkę do mielenia mięsa czy też szatkownicę.

Robot zadomowił się w mojej kuchni już kilka dni temu, więc pierwszy test musiał być skokiem na głęboką wodę - musiał poradzić sobie z przygotowaniem wyjątkowego wypieku na taką okazję jaką jest jutrzejszy Dzień Mamy! Czy sobie poradził? Sprawdźcie poniżej!

Przygotowanie prezentu na Dzień Mamy jest dla każdego dziecka nie lada wyzwaniem. W końcu powinien wynagrodzić każdy codzienny trud i sprawić, że ten dzień będzie bardziej wyjątkowy niż inne. Dlaczego by nie przygotować słodkiego wypieku, zamiast kupować gotowy prezent? W końcu własnoręcznie przygotowane prezenty są najlepsze, a takie, które można zjeść tym bardziej. Wypiek musi być piękny, pyszny i najlepiej jeszcze spersonalizowany... a że moja Mama lubi ogrodnictwo, ma duży ogród i bardzo lubi zajmować się roślinami (to już chyba wiecie czemu na moim balkonie jest zatrzęsienie roślin ;-)), więc postanowiłam przygotować dla niej babeczki ogrodniczki :-).

Wszystkiego najlepszego Mamo!


Czekoladowo różane babeczki ogrodniczki


Składniki:
Muffinki:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła
  • 70 g cukru
  • 2 jajka
  • 80 g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 ml nalewki różanej
  • szczypta soli
  • opcjonalnie mleko

Krem:
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 40 g kakao
  • odrobina mleka
  • 3 łyżki konfitury różanej

Dodatkowo:
  • ceramiczne, niewielkie doniczki*
  • papilotki
  • jadalne kwiaty lub zioła

*Doniczki najlepiej kupić w markecie budowlanym, jedna sztuka to ok. 1 zł, można również kupić plastikowe, jednak nie można użyć ich jako foremek do pieczenia. Ceramiczne doniczki warto umyć i dodatkowo wypalić w piekarniku przed użyciem ich do babeczek. Do przygotowania przepisu wystarczy 6 doniczek.

Wykonanie:

Posiekaną czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, przelewamy do dużej dzieży miksera. Mikser ustawiamy na średnie obroty i dodajemy jajka oraz nalewkę. Następnie cukier oraz mąkę, kakao, sól i sodę przesiane przez sitko. Na koniec dodajemy odrobinę mleka jeśli jest taka potrzeba.


Ceramiczne doniczki wykładamy papilotkami (najlepiej sprawdzą się wąskie i wysokie), papilotki napełniamy do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Następnie całkowicie studzimy (można je wyciągnąć z doniczek, aby przyśpieszyć proces).

W małej misie umieszczamy masło, przesiany cukier i ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy przesiane kakao i odrobinę mleka. Ucieramy na wysokich obrotach. Powstały krem dzielimy na dwie części, jedną pozostawiamy, a do drugiej dodajemy konfiturę różaną.

Dwie babeczki rozdrabniamy w blenderze na niewielkie drobiny przypominające ziemię.


W każdej babeczce wycinamy środek i napełniamy go kremem z konfiturą, a na wierzchu robimy czapeczkę z pozostałego kremu i wygładzamy. Krem posypujemy czekoladową ziemią i wstawiamy z powrotem do doniczki. W środek wbijamy kwiatka lub gałązkę mięty czy innego zioła.


Smacznego!

KONKURS


Z okazji Dnia Matki mam dla Was świetny konkurs! 
Wygraj robot planetarny Kitchen Assistent model EKM4000!


Co musisz zrobić aby wziąć udział w konkursie?

  • Własnoręczne wykonaj słodki wypiek dla swojej Mamy – może być w formie ciasta, ciasteczek, muffinek, bułeczek lub pieczywa - pełna dowolność!

  • Po przygotowaniu wypieku opublikuj jego zdjęcie na swoim prywatnym profilu w serwisie społecznościowym Facebook lub Instagram (pamiętaj o ustawieniach prywatności - post musi być publiczny, abym go zobaczyła). Nie ma obowiązku umieszczania napisów czy karteczki na zdjęciach. 

  • Pamiętaj o krótkim opisie przygotowanego wypieku. 

  • Prace konkursowe – zdjęcia wykonanych wypieków wraz z opisami – należy opatrzyć hashtagami: #bakeforsomeone #Electrolux #wparzezesmakiem #dzienmatkizporacoszjesc

  • Przy ocenie prac konkursowych pod uwagę zostaną wzięte zarówno zdjęcia wypieków, jak również ich opisy.

  • Konkurs trwa od dnia 25.05.2016 r. do dnia 08.06.2016 r., wyniki zostaną opublikowane na blogu w ciągu 5 dni roboczych od zakończenia konkursu.

  • Przed udziałem w konkursie zapoznaj się z regulaminem dostępnym TUTAJ.

  • Zdobywcy 2 i 3 miejsca otrzymają fartuszki.


Z niecierpliwością czekam na Wasze zdjęcia i opisy. Powodzenia!

Wpis powstał we współpracy z marką Electrolux.
______________________________________________________________

WYNIKI!

Bardzo dziękuję za nadesłane zgłoszenia, było ich ponad 30!
Każde było zachwycające i piękne, bo przygotowane z miłości do swoich Mam :-).

Jednak zwycięzca może być tylko jeden i jest nim...

mientablog

Serdecznie gratulujemy!

Mamy również 2 nagrody pocieszenia w postaci fartuszków z logo Bake for someone i wędrują one do Pauliny Korol i Anety Wojciechowskiej.


Wszystkie laureatki proszę o przesłanie swoich danych adresowych wraz z numerem kontaktowym na maila poracoszjesc@gmail.com