Dzień dobry!
Dzisiejsza pogoda nie nastraja do jedzenia lodów, a przynajmniej ja nie lubię się jeszcze bardziej chłodzić, gdy na zewnątrz jest chłodno ;-). Jednak na pewno upały do nas wrócą, więc lody można przygotować już dzisiaj, aby czekały na nas w zamrażarce.
Prosty sorbet truskawkowy wzbogacony o dodatek czerwonego wina - subtelnie podkreśla smak truskawek i sprawia, że lody nie zamarzną na kość ;-)
Sorbet truskawkowy z czerwonym winem
Składniki:
- 800 g truskawek (bez szypułek)
- ok. 1 szklanki cukru (wszystko zależy od słodkości owoców)
- 200 ml czerwonego wina
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Do truskawek dodajemy cukier, sok z cytryny i czerwone wino, dokładnie blendujemy na gładką masę. Chłodzimy ją kilka godzin w lodówce jeśli chcemy je przygotować w maszynie do lodów, jeśli nie - wlewamy ją do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Przez pierwsze 3 godziny mrożenia co około 30 minut masę mieszamy.
Jeśli przygotowujemy lody w maszynie wystarczy wlać masę do włączonej maszynki do lodów, kręcić aż się zmrożą i następnie domrozić je w oddzielnym pojemniku.
Za sprawą alkoholu lody nie zamarzną na kostkę, a będzie dało się nałożyć kulki bez długiego oczekiwania.
Smacznego!