Dzień dobry!
Muffinki to zdecydowanie jeden z najprostszych deserów pod słońcem! Wystarczy kilka składników, które zazwyczaj mamy w kuchni, pół godziny pracy i mamy gotowy wypiek :-). Dlatego też dzisiaj prezentuję Wam banalny przepis na muffinki z jabłkami i imbirem.
Przepis inspirowany muffinkami gruszkowymi z Moich wypieków.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka imbiru
- 140 ml kefiru
- 125 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 2 jabłka
Wykonanie:
Jak zawsze w przypadku muffinek mieszamy składniki mokre i suche w oddzielnych naczyniach, a następnie stopniowo dodajemy suche do mokrych i mieszamy do połączenia się składników.
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do ciasta.
Papilotki napełniany ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce.
Smacznego!