Dzień dobry!
Coś słodkiego do popołudniowej kawy? Czemu nie! A co gdyby to była słodkość przełamana niewielką ilością soli? Nie mam na myśli solonego karmelu czy też czekolady z solą, a... masło orzechowe! Najlepsze właśnie nieco słone i z chrupiącymi kawałkami orzechów.
Można z niego przygotować rewelacyjne, nieco popękane, rustykalne ciasteczka. Z wierzchu chrupiące, w środku mięciutkie, o wyraźnym smaku masła orzechowego. Pyszne!
Ciasteczka z masłem orzechowym
Składniki:
- 120 g masła orzechowego (może być z kawałkami orzeszków)
- 110 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 80 g cukru
- 220 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- dodatkowo cukier do obtoczenia
Wykonanie:
Z wszystkich podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie dzielimy na małe porcje o wadze 20 g. Z każdej porcji formujemy kulkę, układamy je na tacy i schładzamy godzinę w lodówce.
Następnie każdą kulkę obtaczamy w cukrze, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilku centymetrowych odstępach, ciasteczka lekko się "rozlewają" na boki w czasie pieczenia.
Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach, aż wyrosną i się lekko zarumienią. Studzimy je na kratce.
Smacznego!