Ciasteczka z masłem orzechowym

Dzień dobry!

Coś słodkiego do popołudniowej kawy? Czemu nie! A co gdyby to była słodkość przełamana niewielką ilością soli? Nie mam na myśli solonego karmelu czy też czekolady z solą, a... masło orzechowe! Najlepsze właśnie nieco słone i z chrupiącymi kawałkami orzechów.

Można z niego przygotować rewelacyjne, nieco popękane, rustykalne ciasteczka. Z wierzchu chrupiące, w środku mięciutkie, o wyraźnym smaku masła orzechowego. Pyszne!

Ciastka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym


Składniki:
  • 120 g masła orzechowego (może być z kawałkami orzeszków)
  • 110 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • dodatkowo cukier do obtoczenia

Wykonanie:

Z wszystkich podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie dzielimy na małe porcje o wadze 20 g. Z każdej porcji formujemy kulkę, układamy je na tacy i schładzamy godzinę w lodówce.

Następnie każdą kulkę obtaczamy w cukrze, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilku centymetrowych odstępach, ciasteczka lekko się "rozlewają" na boki w czasie pieczenia.

Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach, aż wyrosną i się lekko zarumienią. Studzimy je na kratce.

Ciastka z masłem orzechowym

Smacznego!