Kwiaty cukinii nadziewane ricottą i pomidorami

Dzień dobry!

Dynie, cukinie i kabaczki wciąż kwitną, mimo iż już temperatury niskie i warzywa nie dojrzeją... Dlatego też spokojnie możemy zebrać wszystkie kwiaty i je ze smakiem zjeść :-). Zarówno te męskie, z których nie wykształca się warzywo i te żeńskie już z małymi cukiniami. Kwiaty możecie nadziać twarożkiem, fetą lub najbardziej klasycznie - ricottą, w każdym przypadku będą na pewno pysznie smakować.

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą i pomidorami


Kwiaty cukinii nadziewane ricottą i pomidorami


Składniki:

  • ok. 20 kwiatów cukinii, dyni lub kabaczka
  • 200 g ricotty
  • 200 g ricotty solonej (lub fety)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 10 dużych suszonych pomidorów
  • kilka liści szałwii
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Oba sery, pomidory, śmietanę, 2 łyżki parmezanu, zioła i przyprawy blendujemy na gładką masę. Napełniamy nią woreczek cukierniczy lub szprycę.

Kwiaty oczyszczamy, usuwamy słupki z środka, a następnie napełniamy je przygotowanym farszem. Kwiaty układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy pozostałym parmezanem i podpiekamy ok. 20 minut w 180 stopniach. Ja dodatkowo pokroiłam małe kabaczki i dodałam je do pieczenia.

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą i pomidorami


Smacznego!