Dzień dobry!
Dynie, cukinie i kabaczki wciąż kwitną, mimo iż już temperatury niskie i warzywa nie dojrzeją... Dlatego też spokojnie możemy zebrać wszystkie kwiaty i je ze smakiem zjeść :-). Zarówno te męskie, z których nie wykształca się warzywo i te żeńskie już z małymi cukiniami. Kwiaty możecie nadziać twarożkiem, fetą lub najbardziej klasycznie - ricottą, w każdym przypadku będą na pewno pysznie smakować.
Kwiaty cukinii nadziewane ricottą i pomidorami
Składniki:
- ok. 20 kwiatów cukinii, dyni lub kabaczka
- 200 g ricotty
- 200 g ricotty solonej (lub fety)
- 2 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki startego parmezanu
- 10 dużych suszonych pomidorów
- kilka liści szałwii
- kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Oba sery, pomidory, śmietanę, 2 łyżki parmezanu, zioła i przyprawy blendujemy na gładką masę. Napełniamy nią woreczek cukierniczy lub szprycę.
Kwiaty oczyszczamy, usuwamy słupki z środka, a następnie napełniamy je przygotowanym farszem. Kwiaty układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy pozostałym parmezanem i podpiekamy ok. 20 minut w 180 stopniach. Ja dodatkowo pokroiłam małe kabaczki i dodałam je do pieczenia.
Smacznego!