Dzień dobry!
Kto z Was nie lubi brownie? Chyba nikt :-). Pyszne, ciężkie, wilgotne i aż zapychające ciasto. Pełne pysznej i kochanej przez każdego czekolady! Tym razem postanowiłam przygotować je z dyniowym puree, w końcu mamy właśnie dyniowy sezon, a ja będąc w odwiedzinach u JEdyni zaopatrzyłam się w kilka dorodnych sztuk :-).
Migawki z jesiennej wizyty u JEdyni pojawią się wkrótce w oddzielnym wpisie.
Brownie dyniowe
Składniki:
- 300 g dyniowego puree
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 100 g roztopionej czekolady
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
Wszystkie podane składniki dokładnie mieszamy. Jeśli Twoje puree dyniowe jest bardzo gęste polecam dodać kilka łyżek mleka. Ciasto przekładamy do kwadratowej, silikonowej formy o wymiarach ok. 20x20 cm i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
Następnie brownie dokładnie studzimy i dopiero wtedy kroimy w kostkę. Ciasto jest dość mokre i wilgotne, jeśli nie lubicie takiego brownie, wystarczy zmniejszyć ilość puree.
Smacznego!