Dzień dobry!
Dynia to niekwestionowana królowa jesieni! Wielu ludzi uważa, że dynia jest nijaka i niesmaczna, ja nawet tak kiedyś uważałam :-). Coraz większa świadomość kulinarna sprawia, że w sklepach pojawia się wiele odmian dyni, słodkich, aromatycznych. Wystarczy wybrać dynię Hokkaido, upiec ją, a zyska piękny, orzechowy aromat. Ja pokusiłam się o wzbogacenie zupy słodkimi, dojrzałymi gruszkami, to był strzał w dziesiątkę!
Składniki:
- 500 g puree dyniowego (upieczonej i zblendowanej dyni)
- 3 duże gruszki
- ok. 500 ml delikatnego bulionu
- 2 łyżki kremowego serka koziego (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- szałwia
Wykonanie:
Puree dyniowe, bulion i obrane gruszki bez gniazd nasiennych umieszczamy w garnku, gotujemy je ok. 15 minut. Następnie zupę blendujemy na gładki krem, dodajemy serek, przyprawy i ponownie blendujemy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można ją rozcieńczyć dodatkową porcją bulionu lub wody.
Smacznego!