Konfitura z mirabelek

Dzień dobry!

Powoli kończę sezon na przetwory. Przygotowałam już duży zapas ketchupu, konfitur, nastawiłam kilka nalewek. Oczywiście również zamroziłam ulubione owoce na koktajle. Zima będzie o wiele przyjemniejsza :-).

Dzisiaj mam dla Was jeden z ostatnich przepisów na konfitury. Mirabelki - małe śliweczki, które niestety nie są doceniane. Nie kupimy ich na targach (w Krakowie nie widziałam niestety), musimy je zebrać samodzielnie, z dala od dróg. Ale nie sądzę, żeby to było problemem, bo rosną praktycznie wszędzie, niedaleko mnie rośnie przynajmniej 10 mirabelek.


Przetwory mirabelki

Konfitura z mirabelek


Składniki:
  • 1 kg dojrzałych mirabelek
  • ok. 300 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Mirabelki myjemy, a następnie usuwamy z nich pestki. Owoce zasypujemy cukrem (w zależności od słodkości mirabelek, te zebrane spod drzewa będą o wiele słodsze niż te, które są jeszcze na drzewie), dodajemy rozkrojoną laskę wanilii i sok z cytryny. Odstawiamy na pół godziny aż owoce puszczą sok.

Następnie smażymy naszą konfiturę do ulubionej konsystencji. Nakładamy do czystych słoików i pasteryzujemy na mokro 30 minut.

Przetwory mirabelki

Smacznego!