Dzień dobry!
Jesienne owoce to bez wątpienia jabłka, śliwki, gruszki. To właśnie jesienią najbardziej smakują nam szarlotki, obowiązkowo z szarej renety! Dzisiaj mam dla Was propozycję wypieku na weekend, nie jest to typowa szarlotka, a proste ciasto z jabłkami, wystarczy wymieszać składniki, wlać do foremki i po 30 minutach cieszyć się ciepłym, pachnącym ciastem. Gorąco polecam!
Proste ciasto z jabłkami
Składniki:
- 160 ml oleju słonecznikowego
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 600 ml kefiru (w temp. pokojowej)
- 500 g mąki pszennej (przesianej)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jabłka szara reneta
- 1 łyżka cynamonu
Wykonanie:
Wszystkie podane składniki łączymy ze sobą i mieszamy do połączenia się. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Łączymy z ciastem.
Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli nie jest silikonowa). Pieczemy ok. 30 minut w 160 stopniach.
Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!