Dzień dobry!
Jak minęła Wam majówka? Pogoda chyba nie była wcale taka zła, nas deszcz zmoczył jedynie raz ;-). Na dobry początek tygodnia serwuję Wam kolejne zielone danie i tym samym kolejne zielone pesto. Przygotowałam je z niezwykle aromatycznego czosnku niedźwiedziego. Pięknie pachnie i jest bardzo smaczne. Wykorzystacie je do makaronu, sałatek, kanapek. Doskonale smakuje również z jajkami, jako dodatek zamiast majonezu :-).
Zajrzyjcie też po przepisy na
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Składniki:
- duży pęczek czosnku niedźwiedziego
- 2 garści płatków migdałów (mogą być również orzeszki piniowe)
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50 g parmezanu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Płatki migdałów lub orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni, a następnie studzimy. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy na gładkie pesto.
Smacznego!