Pesto z liści rzodkiewki

Dzień dobry!

Lubicie rzodkiewkę? To teraz szczerze... czy liście rzodkiewki lądują u Was w koszu? Jeśli tak, to mam dla Was dobrą wiadomość - wcale nie muszą tam lądować :-). Liście rzodkiewki to doskonały materiał na pesto, które wykorzystacie do makaronu lub jako dodatek do kanapki czy sałatki. Intensywnie zielone, aromatyczne i bardzo smaczne!

Co zrobić z liśćmi rzodkiewki


Pesto z liści rzodkiewki


Składniki:
  • 1 pęczek liści rzodkiewki
  • 1 garść płatków migdałów
  • 50 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Wykonanie:


Migdały prażymy na suchej patelni, aż będą złote, odstawiamy do ostudzenia. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy na gładkie pesto. Płynność pesto regulujemy dodając oliwę z oliwek. Ja przygotowałam pesto, które jest gęste i swobodnie można go użyć jako pastę do chleba czy też dodatek do makaronu.

Co zrobić z liśćmi rzodkiewki
Co zrobić z liśćmi rzodkiewki

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Dobra - przyznaję się - wyrzucałam liście... Tyle dobra marnowałam.
    Przepis na pewno wypróbuję - zaciekawił mnie totalnie!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze wyrzucałam, w życiu bym na to nie wpadła, na pewno to zrobię!!! A może liście kalarepy też czarujesz? :D bo jako mi ich szkoda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, aczkolwiek pewnie dobrze by smakowały posiekane w sałatce :)

      Usuń
    2. Liście kalarepy są pyszne ☺ Tam samo liście brokuła. Ja gotuje warzywa razem z liśćmi. A kalarepe uwielbiam na ciepło☺

      Usuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.