Pesto z rukoli

Dzień dobry!

Kto z Was jadł kiedyś pesto?


A kto chciałby?


Klasyczne pesto przygotowuje się z liści bazylii i orzeszków piniowych. Moja bazylia jest jeszcze malutka (posiałam swoją własną bazylię, tak!), a orzeszki piniowe są strasznie drogie i jadamy je raz na rok, taki mały rarytas ;-).


Mimo deficytu składników, pesto da się przygotować, tylko z innych składników - z rukoli i migdałów.


Rukola ma dość charakterystyczny smak, lekko orzechowy, na pewno Wam się spodoba!



Jadalne kwiaty


Zapraszam!

Pesto z rukoli


Składniki:
  • 100 g rukoli (umyta, wysuszona, przycięte długie łodygi)
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g twardego sera dojrzewającego (ja użyłam Grana padano)
  • ok. 150 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Przygotowanie pesto rozpoczynamy od podprażenia płatków migdałowych na suchej patelni, aż będą rumiane.


Rukolę, płatki, starty ser, czosnek, przyprawy i oliwę umieszczamy w naczyniu do blendowania.



Makaron z pesto z rukoli

Składniki dokładnie blendujemy na jednolitą masę.


Takie pesto możemy zjeść z makaronem - makaron po odcedzeniu (zostawiamy kilka łyżek wody) wrzucamy do garnka, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy, aby pokryło makaron, ale możemy też zjeść je na kanapkach.



Makaron z pesto z rukoli

Smacznego!