Dzień dobry!
Wiosna w pełni, więc na straganach pełno nowalijek, w tym botwinka. Zainspirowana burgerami z Kwestii Smaku postanowiłam przygotować podobne na obiad. Obiad lekki i wiosenny. Kotleciki można podać w taki sposób jak zaprezentowałam, ale również wykorzystać do mini burgerów na piknik.
Kotleciki z piersi kurczaka i botwinki
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- mały pęczek liści botwinki z łodygami
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Botwinkę drobno kroimy i lekko podsmażamy na oliwie, razem z rozdrobnionym ząbkiem czosnku. Pierś z kurczaka rozdrabniamy malakserem, dodajemy botwinkę, sól i pieprz i chwilę blendujemy. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy niewielkie i płaskie kotleciki, które później smażymy na złoto na rozgrzanej oliwie.
Kotleciki możemy podać z młodymi ziemniaczkami ugotowanymi w mundurkach, z koperkiem, a do kotlecików dodać śmietanę lub gęsty jogurt naturalny.
Smacznego!