Kotleciki z piersi kurczaka i botwinki

Dzień dobry!

Wiosna w pełni, więc na straganach pełno nowalijek, w tym botwinka. Zainspirowana burgerami z Kwestii Smaku postanowiłam przygotować podobne na obiad. Obiad lekki i wiosenny. Kotleciki można podać w taki sposób jak zaprezentowałam, ale również wykorzystać do mini burgerów na piknik.

Burgery z piersi kurczaka i botwinki


Kotleciki z piersi kurczaka i botwinki


Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • mały pęczek liści botwinki z łodygami
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Botwinkę drobno kroimy i lekko podsmażamy na oliwie, razem z rozdrobnionym ząbkiem czosnku. Pierś z kurczaka rozdrabniamy malakserem, dodajemy botwinkę, sól i pieprz i chwilę blendujemy. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy niewielkie i płaskie kotleciki, które później smażymy na złoto na rozgrzanej oliwie.

Kotleciki możemy podać z młodymi ziemniaczkami ugotowanymi w mundurkach, z koperkiem, a do kotlecików dodać śmietanę lub gęsty jogurt naturalny.

Burgery z piersi kurczaka i botwinki

Smacznego!