Dzień dobry!
Lubicie rzodkiewkę? To teraz szczerze... czy liście rzodkiewki lądują u Was w koszu? Jeśli tak, to mam dla Was dobrą wiadomość - wcale nie muszą tam lądować :-). Liście rzodkiewki to doskonały materiał na pesto, które wykorzystacie do makaronu lub jako dodatek do kanapki czy sałatki. Intensywnie zielone, aromatyczne i bardzo smaczne!
Pesto z liści rzodkiewki
Składniki:
- 1 pęczek liści rzodkiewki
- 1 garść płatków migdałów
- 50 g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Migdały prażymy na suchej patelni, aż będą złote, odstawiamy do ostudzenia. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy na gładkie pesto. Płynność pesto regulujemy dodając oliwę z oliwek. Ja przygotowałam pesto, które jest gęste i swobodnie można go użyć jako pastę do chleba czy też dodatek do makaronu.
Smacznego!