Sernik z masłem orzechowym i karmelem na spodzie brownie

Dzień dobry!

Jednym z ostatnich przepisów na blogu jest brownie z karmelem i orzeszkami ziemnymi, takie połączenie tak nam zasmakowało, że postanowiłam przygotować kolejne ciasto w podobnym stylu. Dzisiaj prezentuję Wam pyszny sernik z dodatkiem masła orzechowego, solonego karmelu, orzeszków, a wszystko na słodkim, mocno czekoladowym spodzie brownie. Chyba nie muszę pisać więcej, zapraszam po przepis :-).

Sernik z karmelem
Sernik inspirowany przepisem z Moich Wypieków :-).

Sernik z masłem orzechowym i karmelem na spodzie brownie 


Składniki:
Spód:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 70 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 40 g mąki pszennej

Masa serowa:
  • 500 g sera twarogowego 3 krotnie mielonego
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 200 g cukru
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 100 g gładkiego masła orzechowego
  • 150 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Karmel:
  • 150 g cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • posiekane orzeszki ziemne
  • gruboziarnista sól

Wykonanie:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Najpierw przygotowujemy spód. Połamaną czekoladę i posiekane masło wrzucamy do miski i umieszczamy na kąpieli wodnej. Czekamy aż wszystko się roztopi, mieszamy i odstawiamy aby masa lekko ostygła, następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i wylewamy ciasto to silikonowej tortownicy o wymiarze ok. 21 cm. Pieczemy ok. 15 minut w 180 st. Następnie studzimy.

Abu przygotować masę serową wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę, nie miksujemy zbyt długo, aby masa nie była bardzo napowietrzona. Wtedy nasz sernik będzie płaski. Ser wykładamy na wystudzony spód i pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Po upieczeniu pozostawiamy w uchylonym piekarniku, do całkowitego ostudzenia.

Sernik posypujemy posiekanymi orzeszkami. Cukier i wodę zaczynamy podgrzewać na średnim ogniu, do czasu aż zacznie się karmelizować i uzyska złotą barwę, wtedy zestawiamy go z ognia i stopniowo dodajemy śmietanę, ciągle mieszając sos. Sos przelewamy do oddzielnego naczynia i czekamy aż lekko przestygnie, wtedy polewamy nim sernik, posypujemy gruboziarnistą solą i czekamy aż sos całkiem stężeje. Sernik przechowujemy w lodówce.

Sernik z karmelem
Sernik z karmelem
Smacznego!