Dzień dobry!
Ostatnio prezentowałam Wam świetną śniadaniową propozycję jaką są bez wątpienia maślane rogale. Dzisiaj kolejna słodka, drożdżowa propozycja - tym razem pyszna, delikatna drożdżowa chałka z bakaliami. Ostatnio przygotowywałam ją na Wigilię. Tak, w Małopolsce rybę podaje się właśnie ze słodką chałką :-). Jednak ten wypiek nie jest zarezerwowany jedynie na święta, na co dzień z powodzeniem można ją również przygotować. Na weekendowe śniadanie, słodki deser w tygodniu. Wspaniale smakuje z prawdziwym masłem! Koniecznie musicie ją przygotować.
Chałka z bakaliami
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży (można użyć suszonych)
- 125 ml ciepłego mleka
- 50 g roztopionego masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- po 1 garści suszonych śliwek, moreli i płatków migdałowych
- dodatkowo: 1 jajko + łyżka mleka + płatki migdałów
Wykonanie:
Jeśli używasz świeżych drożdży, najpierw przygotuj zaczyn - cukier, drożdże, odrobinę mleka i mąki wymieszaj, odstaw do podwojenia objętości. Jeśli używasz suszonych drożdży, pomiń ten krok.
Morele i śliwki drobno posiekaj. Następnie z podanych składników zagnieć gładkie ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na trzy części, z każdej formujemy wałek, a następnie z trzech wałków zaplatamy warkocz (można zapleść chałkę z większej ilości wałków, jeśli się umie :-)). Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.
Przed pieczeniem ciasto dokładnie smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy migdałami. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Przed pieczeniem ciasto dokładnie smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy migdałami. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smacznego!