Maślane rogale śniadaniowe

Dzień dobry!

Przygotowywanie śniadania dla drugiej połówki jest niewątpliwie wielką przyjemnością. A kiedy ta druga połówka jeszcze śpi i budzisz ją zapachem świeżo zaparzonej kawy i aromatycznego, drożdżowego wypieku, to tym bardziej raduje się serce. Warto czasem przystanąć i poświęcić trochę czasu dla przyjemności tej drugiej, ukochanej osoby. Dlatego też w wolne dni przygotowujemy sobie śniadania do łóżka. Najczęściej są to oczywiście naleśniki, kolejno jajecznica czy kanapki. Dzisiaj jednak postanowiłam przygotować rogale. Z dzieciństwa dobrze pamiętam takie duże, rumiane rogale posypane makiem (w czasie pieczenia okazało się, że w zapasach miałam tylko sezam, mak się skończył, ale dobry i on :-) ostatecznie rogale można posypać gruboziarnistym cukrem lub solą, jeśli wolicie bardziej wytrawną i słoną wersję). 

Rogaliki drożdżowe
Rogale są wyraźnie maślane, delikatne i rozpływające się w ustach. Z prawdziwym masłem i domową konfiturą smakują wybornie!

Maślane rogale śniadaniowe


Składniki:
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 ml letniego mleka
  • 70 g roztopionego masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 g suchych drożdży
  • dodatkowo 1 jajko+1 łyżka mleka, sezam lub mak

Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto drożdżowe (z suchych drożdży nie ma potrzeby przygotowywania zaczynu). Możemy wspomóc się robotem kuchennym lub maszyną do pieczenia chleba. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość.

Rogaliki drożdżowe

Następnie lekko je zagniatamy, dzielimy na 2 równe części, każdą wałkujemy na dość spory okrąg i tniemy na 8 trójkątów (jak pizzę). Każdy trójkąt zwijamy od szerokiej części, do wąskiej i formujemy rogalik. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie każdy rogalik smarujemy jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy w 180 st. około 20 minut, dopiekamy z wierzchu aby rogale były rumiane.

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki podajemy z masłem i ulubioną konfiturą.

Smacznego!
Rogaliki drożdżowe


8 komentarze:

  1. Pyszna sprawa, tylko o której to trzeba wstać, żeby drożdżowe ciasto zdążyło wyrosnąć? ;) Ja mam ten problem, że mąż zawsze budzi się pierwszy o jakichś zbójnickich godzinach :D Ale i tak je zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy jak masz ciepło u siebie, postawienie ciasta koło grzejnika przyśpieszy wyrastanie :) Ja korzystam z maszyny do pieczenia chleba, więc w 1,5 h mam wyrobione i wyrośnięte ciasto :)

      Usuń
  2. upiekę na niedzielne śniadanko!!! dzięki za pomysł, smaku mi narobilas ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upieczone i pożarte! z kakao w duecie :) mniam! dzięki :)

      Usuń
  3. Takie śniadanie to dopiero przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.