Dzień dobry!
Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na pomidorowy przetwór, tym razem jest to ketchup warzywno-owocowy. Na blogu znajdziecie już dwa przepisy na ketchupy - orientalny ketchup z mango oraz mój ulubiony ketchup pomidorowo-śliwkowy, tym razem postanowiłam spróbować coś nieco innego. Sięgnęłam po przepis Kasi, która w swoim ketchupie wykorzystała warzywa i jabłka. Delikatnie zmodyfikowałam przepis, dodałam pomarańcze, usunęłam seler (jego smak mimo małego dodatku mógł dominować), smak jest całkiem zadowalający, jednak zdecydowanie odbiega od smaku tradycyjnego sklepowego ketchupu. Smak warzyw jest wyraźny, więc być może nie każdemu przypadnie do gustu, jednak warto spróbować czegoś nowego :-)
Domowy ketchup warzywno-owocowy
Składniki:
- 4 kg pomidorów (podłużne, Lima)
- 4 jabłka
- 2 pomarańcze
- 3 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 główka czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 łyżki oleju
- 60 ml octu winnego
- 10 łyżek cukru (5 białego i 5 brązowego)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 5 ziaren owoców jałowca
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 goździki
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
Wykonanie:
Z pomidorów usuwamy szypułki i nasady szypułek. Marchew i pietruszkę, cebulę, czosnek obieramy. Pomarańcze parzymy wrzątkiem i ścieramy z nich skórkę, a następnie wyciskamy sok.
Wszystkie składniki drobno kroimy, umieszczamy w garnku, dodajemy olej, sok z pomarańczy i dusimy kilka godzin. Wszystkie składniki muszą zmięknąć.
Następnie lekko je blendujemy, ponownie zaczynamy gotować, z dodatkiem wszystkich przypraw i skórki. Gotujemy około godzinę.
Po tym czasie ketchup przecieramy dokładnie na sitku lub przecierakiem, ponownie umieszczamy w garnku i gotujemy na średnim ogniu, aż uzyska zadowalającą nas konsystencję. Ja chciałam uzyskać bardzo gęsty ketchup, więc gotowałam go jeszcze ok. 3 godzin.
Gotowy ketchup nakładamy do wyparzonych, suchych słoików, zakręcamy, a następnie pasteryzujemy na mokro 30 minut od zagotowania się wody.
Smacznego!