Dawno nie było przepisu, więc dzisiaj przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami, które miałam okazję Wam pokazać na fanpage. Mam nadzieję, że nie macie dość truskawek? :-)
Ciasto można przygotować na dwa sposoby - jeśli trochę krócej będziecie je piec, otrzymacie konsystencję brownie, jeśli potrzymacie je dłużej w piekarniku, wyrośnie Wam piękne i puszyste ciasto. Jaką opcję wybieracie?
Czy tak, czy tak, ciasto jest pyszne, mocno czekoladowe, z delikatną nutą truskawkową. Czekolada z truskawkami zawsze smakuje dobrze.
Zapraszam!
Czekoladowe ciasto z truskawkami
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 175 g masła
- 60 g brązowego cukru
- 60 g białego cukru
- 2 łyżki kakao
- 4 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- kilkanaście truskawek
Wykonanie:
Czekoladę i masło drobno siekamy i umieszczamy nad kąpielą wodną, czekamy aż się roztopi.
Następnie dodajemy cukier, jajka i pozostałe składniki (oprócz truskawek), dokładnie mieszamy.
Ciastem wykładamy kwadratową lub silikonową foremkę, dokładnie wygładzamy.
Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy na pół i połówki układamy na wierzchu ciasta, każdą dociskamy, aby zagłębiły się w ciasto.
Pieczemy w 180 st. do suchego patyczka, około 30-40 minut.
Smacznego!