Oprócz sezonu na truskawki czy czereśnie, mamy też sezon na róże. Warto pozbierać płatki tych najbardziej pachnących np. róży stulistnej i zamknąć jej aromat w słoiczku. Możecie przygotować oczywiście konfiturę, jednak potrzebna będzie spora ilość płatków, ja miałam ich tylko szklankę, więc postanowiłam przygotować cukier różany.
Można go wykorzystać do deserów czy też posłodzić nim herbatę. Zapach i smak przeniosą Was z powrotem w piękny, letni dzień, kiedy to zbieraliście płatki róży, aby go przygotować :-).
Cukier różany
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka płatków róży pachnącej
Wykonanie:
Z płatków róży odcinamy białe końcówki (są gorzkie), następnie delikatnie myjemy płatki i osuszamy.
Wkładamy do naczynia do blendera z kilkoma łyżkami cukru i dokładnie blendujemy (dobrze sprawdzi się blender z pojemnikiem z ostrzami, na kształt malaksera), dodajemy pozostały cukier i ponownie blendujemy.
Gotowy cukier różany wysypujemy na papier do pieczenia i suszymy w temp. pokojowej. Kiedy wyschnie, zamykamy go w szczelnym pojemniku.
Smacznego!