Cukier różany

Dzień dobry!

Oprócz sezonu na truskawki czy czereśnie, mamy też sezon na róże. Warto pozbierać płatki tych najbardziej pachnących np. róży stulistnej i zamknąć jej aromat w słoiczku. Możecie przygotować oczywiście konfiturę, jednak potrzebna będzie spora ilość płatków, ja miałam ich tylko szklankę, więc postanowiłam przygotować cukier różany.

Cukier z róży


Można go wykorzystać do deserów czy też posłodzić nim herbatę. Zapach i smak przeniosą Was z powrotem w piękny, letni dzień, kiedy to zbieraliście płatki róży, aby go przygotować :-).



Cukier różany


Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka płatków róży pachnącej 


Wykonanie:

Z płatków róży odcinamy białe końcówki (są gorzkie), następnie delikatnie myjemy płatki i osuszamy.

Cukier różany


Wkładamy do naczynia do blendera z kilkoma łyżkami cukru i dokładnie blendujemy (dobrze sprawdzi się blender z pojemnikiem z ostrzami, na kształt malaksera), dodajemy pozostały cukier i ponownie blendujemy.

Gotowy cukier różany wysypujemy na papier do pieczenia i suszymy w temp. pokojowej. Kiedy wyschnie, zamykamy go w szczelnym pojemniku.

Cukier z róży


Smacznego!